Ook geen contant geld meer in trams van RET

Reizigers bij stadsvervoerder RET kunnen sinds afgelopen weekend niet meer met contant geld betalen in de tram. Alle tramconducteurs dragen voortaan een mobiel pinapparaat bij zich. Op die manier kan in de voertuigen met een pinpas, creditcard, telefoon of smartwatch worden betaald voor een los kaartje.

RET is daardoor vrijwel volledig overgestapt op cashloos betalen, waarmee de vervoerder de veiligheid van zijn personeel wil vergroten. De maatregel is al voor langere tijd van kracht in metro’s en geldt sinds eind vorig jaar ook in bussen. Reizigers die een los kaartje met contant geld willen betalen, kunnen dat nu alleen nog bij enkele kaartautomaten op metrostrations en bij servicepunten van RET.

Contactmomenten

De afgelopen maanden was het vanwege de coronamaatregelen al niet meer mogelijk met cash te betalen in trams. Voor tramreizigers is de overstap volgens RET daarom minder groot dan voor busreizigers eind vorig jaar. “Toen konden busreizigers letterlijk van de ene op de andere dag niet meer contant betalen voor een los kaartje”, aldus de vervoerder. Sinds half juli waren alle tramconducteurs al voorzien van een mobiel pinapparaat.

De overstap naar cashloos draagt verder bij aan het verminderen van contactmomenten in het OV, een van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Andere acties die RET daarvoor heeft genomen zijn bijvoorbeeld het automatisch openen van deuren in metro’s en het vermijden van hand-op-handcontact bij kaartcontroles.

Overvallen

In heel Nederland wordt sinds een aantal jaar geleidelijk overgestapt op cashloos openbaar vervoer. Vervoerders nemen hiervoor per concessie maatregelen. Die richtten zich in eerste instantie voornamelijk op bussen vanwege het hoge aantal overvallen op buschauffeurs, maar zijn nu in vrijwel het volledige Nederlandse OV van kracht. Vervoerders spraken in 2016 de ambitie uit om contant geld uiterlijk begin 2018 volledig te weren.

In de voertuigen van GVB is het al ruim twee jaar niet meer mogelijk om met contant geld te betalen. Daarmee was het de eerste stadsvervoerder die volledig overstapte. HTM heeft contant geld eind 2018 in al zijn voertuigen in de ban gedaan, al is het in trams nog wel mogelijk met muntgeld te betalen. Dit kan bij betaalautomaten in het voertuig die niet geopend kunnen worden door trambestuurders.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.