Uithoflijn op Utrecht CS

Miljoenenmeevallers bij eindafrekening project Uithoflijn

Foto: Inge

De financiële afsluiting van het veelgeplaagde project Uithoflijn heeft niet geleid tot nieuwe tegenvallers. Sterker nog, er waren zelfs een paar opstekers, zoals een iets hogere subsidie van het Rijk als vergoeding voor indexering en enkele kostenposten die een paar miljoen euro lager uitvielen.

Dat meldt het Utrechtse gemeentebestuur in een brief aan de raad. De aanleg van de Uithoflijn verliep met veel hindernissen. De lijn werd met ruim een jaar vertraging opgeleverd en de kosten vielen tientallen miljoenen euro’s hoger uit. In rapporten van zowel de Utrechtse Rekenkamer als de Randstedelijke Rekenkamer kwam het de gemeente en de provincie op stevige kritiek te staan. Bij de aansturing en samenwerking van het project is veel misgegaan, oordeelden de rekenkamers. En ook deugde de informatievoorziening aan de raad niet.

Geen meerkosten

Het gemeentebestuur had rekening gehouden met meerkosten voor enkele laatste restpunten, zoals de vervanging van een combi-deklaag in het Science Park in Utrecht. Uiteindelijk konden die werkzaamheden binnen budget worden uitgevoerd.

Bij de eindafrekening van de Uithoflijn waren er zelfs een paar meevallers. Zo viel de definitieve subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uiteindelijk 1,3 miljoen euro hoger uit vanwege een vergoeding voor indexering. De kosten bleken juist lager dan in een rapportage van december 2020 nog was voorzien. Het Werkend Tramvervoersysteem (WTVS) pakte 2,9 euro miljoen lager uit en de post Materieel 0,1 miljoen lager. “De eindstand van het project Uithoflijn komt daarmee op 483 miljoen euro, met een projectresultaat van 27,3 miljoen euro”, schrijft het gemeentebestuur.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Miljoenenmeevallers bij eindafrekening project Uithoflijn”

Pat Rick|21.03.22|10:29

Nou wordt hij helemaal mooi. De financiële situatie is iets minder slecht dan gedacht, maar wordt gespind als iets heel positiefs. Een grotere subsidie vanuit de Rijksoverheid is slecht voor Nederland, want het geld had ook ergens anders kunnen worden besteed dan het dempen van deze put.

De kosten vielen tientallen miljoenen hoger uit is ook te positief, want budget was tussentijds opgehoogd. Oorspronkelijk ca 300 miljoen, werd ca 480, dus 60% overschrijding. Laten we dat onthouden

Cornelius Koelewijn|22.03.22|12:23

Veelgeplaagd? Alsof de oorzaken van de kostenoverschrijdingen van buiten kwamen? Het zijn toch echt de onervaren en ondeskundige bestuurders en ambtenaren van provincie/gemeente en de aannemer geweest die hier belastinggeld hebben verbrand…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.