IJburg

Tram 26 verlengd naar nieuwe woonwijken Amsterdam

Tram 26 in Amsterdam. Foto: Wikipedia/Milco. https://wiki.ovinnederland.nl/wiki/Bestand:2147%2B2148-26.jpg

In Amsterdam worden de komende jaren veel nieuwe woningen gebouwd. In de woonwijken Centrum en Strandeiland komen 25.000 mensen te wonen. De route van tram 26 wordt verlengd zodat deze wijken goed bereikbaar zijn met openbaar vervoer.

“Op Zeeburgereiland en IJburg komen uiteindelijk 75.000 Amsterdammers te wonen”, zegt wethouder Verkeer en Vervoer Melanie van der Horst. “We hebben een plan van meer dan 950 miljoen euro om ervoor te zorgen dat de nieuwe bewoners meteen al gemakkelijk naar school, werk en supermarkt kunnen komen, bijvoorbeeld met goede OV- en fietsverbindingen met de rest van de stad.”

15 keer per uur

Bewoners kunnen straks binnen 25 minuten van Strandeiland naar Amsterdam Centraal reizen. De tram kan afhankelijk van het aantal reizigers tot 15 keer per uur gaan rijden. De afgelopen jaren is de capaciteit van de tram al vergroot door met dubbele tramstellen te rijden. Ook zijn de wissels en het beveiligingssysteem verbeterd en zorgt een extra keerlus voor minder storingen.

De eerste werkzaamheden staan gepland in de zomer van 2023. De tram moet vanaf december 2025 op het verlengde traject rijden. In november neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen.

Meer maatregelen

Recent werd de Overdiemerweg heringericht voor een veilige fietsverbinding tussen IJburg en Muiden en Weesp. Er zal ook een bus gaan rijden van Centrum- en Strandeiland naar Amsterdam Bijlmer Arena en Weesp. En er komen plekken waar bewoners gebruik kunnen maken van deelvervoer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.