veoliatrein

‘Geen tijd voor onderzoek naar concurrentie op (NS)spoor’

veoliatrein

Er is geen tijd meer om te onderzoeken of regionale vervoerders op delen van de belangrijkste spoortrajecten toegelaten kunnen worden. Dat zegt Verkeersminister Schultz op Kamervragen. Schultz heeft een deal met de NS gesloten voor het berijden van het grootste gedeelte van het spoornet. PvdA en CDA willen meer concurrentie op het spoor.

Schultz wil dat de NS vanaf 2015 voor 10 jaar een concessie krijgen om de belangrijkste spoorlijnen te berijden. Op twee trajecten in Limburg wil ze wel marktwerking toestaan en op drie andere trajecten onderzoekt ze dat.

Karig

VVD’er Charlie Aptroot vindt dat te karig. Hij krijgt steun van PVV en CDA voor het idee om meer concurrentie voor NS te regelen. Zij eisen alsnog een onderzoek.

Tijd

Maar de minister zegt dat er geen tijd is om een en ander te onderzoeken omdat zorgenkindje hsl tegen een faillissement dreigt aan te lopen. En de aanbesteding van dat traject ligt in de deal met de NS besloten. Een faillissement van HSA, exploitant van de hogesnelheidslijn, zou neerkomen op een bedrag van 2,4 miljard.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.