trein, NS, winter, spoor

Minder salarissen en bonussen voor NS-top

De NS-top wordt flink gekort op de salarissen. Het inkomen van NS-bestuurders wordt in de toekomst 35 procent verlaagd en de maximale bonus wordt meer dan gehalveerd. Verder vervalt de bonus van bestuurders bij grote winterproblemen op het spoor. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem is daarmee akkoord gegaan met het voorstel van de raad van commissarissen van de NS. “De NS heeft een sleutelrol in de bereikbaarheid van Nederland. Daarom stel ik hoge eisen aan de NS. Door dit beloningsbeleid staat de reiziger en niet financiële prestaties voorop”, aldus de minister van Financiën.

Publieke doelstellingen

De criteria van het salaris voor bestuurders worden voortaan vooral gebaseerd op publieke doelstellingen, zoals op tijd rijden van treinen en het oordeel van de reiziger. Het variabele aandeel in de totale beloning wordt in het nieuwe beleid meer dan gehalveerd van 40 à 50 procent naar maximaal 20 procent en is in sterke mate gekoppeld aan de publieke doelstellingen.

Winterverstoringen

Het zogenoemde ‘knock-out’ criterium wordt ingevoerd bij de bonus van bestuurders. Wanneer 90 procent van de publieke doelstellingen niet is gehaald wordt er geen bonus uitgekeerd. Dit betekent dat bij grote, significante (winter)verstoringen geen bonus meer wordt uitgekeerd.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minder salarissen en bonussen voor NS-top | OVPro.nl
trein, NS, winter, spoor

Minder salarissen en bonussen voor NS-top

De NS-top wordt flink gekort op de salarissen. Het inkomen van NS-bestuurders wordt in de toekomst 35 procent verlaagd en de maximale bonus wordt meer dan gehalveerd. Verder vervalt de bonus van bestuurders bij grote winterproblemen op het spoor. Dat schrijft minister Dijsselbloem van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem is daarmee akkoord gegaan met het voorstel van de raad van commissarissen van de NS. “De NS heeft een sleutelrol in de bereikbaarheid van Nederland. Daarom stel ik hoge eisen aan de NS. Door dit beloningsbeleid staat de reiziger en niet financiële prestaties voorop”, aldus de minister van Financiën.

Publieke doelstellingen

De criteria van het salaris voor bestuurders worden voortaan vooral gebaseerd op publieke doelstellingen, zoals op tijd rijden van treinen en het oordeel van de reiziger. Het variabele aandeel in de totale beloning wordt in het nieuwe beleid meer dan gehalveerd van 40 à 50 procent naar maximaal 20 procent en is in sterke mate gekoppeld aan de publieke doelstellingen.

Winterverstoringen

Het zogenoemde ‘knock-out’ criterium wordt ingevoerd bij de bonus van bestuurders. Wanneer 90 procent van de publieke doelstellingen niet is gehaald wordt er geen bonus uitgekeerd. Dit betekent dat bij grote, significante (winter)verstoringen geen bonus meer wordt uitgekeerd.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.