Beneluxtrein, internationale trein

Locov tegen prijsverhoging Beneluxtrein per december

Beneluxtrein, internationale trein

De NS wil vanaf december de prijs van het treinkaartje voor de Beneluxtrein met minstens acht procent verhogen. Dat terwijl de reistijd van de trein tussen Den Haag en België juist langer wordt. Voor overstappende reizigers vanaf een reguliere NS-trein valt de prijsverhoging nog negatiever uit. Dat schrijven de consumentenorganisaties verenigd in het Locov in een persbericht.

Een enkele reis Den Haag – Brussel gaat vanaf 15 december 32,40 euro kosten. Dat is een prijsverhoging van 8 procent tegenover de huidige prijs van 30 euro. In het voorstel van NS en NMBS werd de Beneluxtrein gepresenteerd als een trein zonder toeslag. Met deze prijsverhoging gaat dat argument volgens de consumentenorganisaties echter niet langer op. Extra wrang vindt het Locov dat de reiziger zelfs elf minuten langer onderweg is vanaf december en dat dan nog steeds geen complete uurdienst wordt aangeboden.

Tariefbreuk

Reizigers die in Nederland overstappen op of van de Beneluxtrein volgens de consumentenorganisaties te maken met een tariefbreuk. “Omdat de tarieven voor de trein naar België worden losgekoppeld van de tarieven op het NS-net vervalt het degressieve systeem, waarbij een treinkaartje relatief goedkoper wordt naarmate men meer kilometers reist. Dit heeft een extra prijsverhoging tot gevolg”, zo stelt het Locov.

Dit zal er volgens het Locov toe leiden dat de prijs van het Nederlandse deel van de reis sterk omhoog gaat. Het percentage zou daarbij afhankelijk zijn van de reisafstand. Voor bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht zal het traject tot aan de Belgische grens ruim 25 procent duurder worden, zo heeft het Locov berekend.

Slechtere verbinding

Het loskoppelen van de tarieven staat volgens het Locov haaks op het voornemen van NS om de hogesnelheidslijn te integreren in het hoofdrailnet. De consumentenorganisaties vinden het daarnaast onverteerbaar dat reizigers na alle ellende sinds het mislukt invoeren van de Fyra, nu ook nog een forse prijsverhoging krijgen voor een verbinding die slechter is dan vóór het invoeren van deze prijsmaatregel.

De consumentenorganisaties willen dat de staatssecretaris een stokje steekt voor de tariefplannen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Locov tegen prijsverhoging Beneluxtrein per december”

Terry Tzintzoglou|23.01.14|14:07

Voor de invoering van de Fyra moest ik voor mijn treinreis van Nederland naar Belgie slechts 2x overstappen (230km in totaal). Nu ben ik een stuk langer onderweg, moet 5x overstappen, duurt de treinreis langer en moet meer dan 25% meer voor mijn kaartje betalen…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Locov tegen prijsverhoging Beneluxtrein per december | OVPro.nl
Beneluxtrein, internationale trein

Locov tegen prijsverhoging Beneluxtrein per december

De NS wil vanaf december de prijs van het treinkaartje voor de Beneluxtrein met minstens acht procent verhogen. Dat terwijl de reistijd van de trein tussen Den Haag en België juist langer wordt. Voor overstappende reizigers vanaf een reguliere NS-trein valt de prijsverhoging nog negatiever uit. Dat schrijven de consumentenorganisaties verenigd in het Locov in een persbericht.

Een enkele reis Den Haag – Brussel gaat vanaf 15 december 32,40 euro kosten. Dat is een prijsverhoging van 8 procent tegenover de huidige prijs van 30 euro. In het voorstel van NS en NMBS werd de Beneluxtrein gepresenteerd als een trein zonder toeslag. Met deze prijsverhoging gaat dat argument volgens de consumentenorganisaties echter niet langer op. Extra wrang vindt het Locov dat de reiziger zelfs elf minuten langer onderweg is vanaf december en dat dan nog steeds geen complete uurdienst wordt aangeboden.

Tariefbreuk

Reizigers die in Nederland overstappen op of van de Beneluxtrein volgens de consumentenorganisaties te maken met een tariefbreuk. “Omdat de tarieven voor de trein naar België worden losgekoppeld van de tarieven op het NS-net vervalt het degressieve systeem, waarbij een treinkaartje relatief goedkoper wordt naarmate men meer kilometers reist. Dit heeft een extra prijsverhoging tot gevolg”, zo stelt het Locov.

Dit zal er volgens het Locov toe leiden dat de prijs van het Nederlandse deel van de reis sterk omhoog gaat. Het percentage zou daarbij afhankelijk zijn van de reisafstand. Voor bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht zal het traject tot aan de Belgische grens ruim 25 procent duurder worden, zo heeft het Locov berekend.

Slechtere verbinding

Het loskoppelen van de tarieven staat volgens het Locov haaks op het voornemen van NS om de hogesnelheidslijn te integreren in het hoofdrailnet. De consumentenorganisaties vinden het daarnaast onverteerbaar dat reizigers na alle ellende sinds het mislukt invoeren van de Fyra, nu ook nog een forse prijsverhoging krijgen voor een verbinding die slechter is dan vóór het invoeren van deze prijsmaatregel.

De consumentenorganisaties willen dat de staatssecretaris een stokje steekt voor de tariefplannen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Locov tegen prijsverhoging Beneluxtrein per december”

Terry Tzintzoglou|23.01.14|14:07

Voor de invoering van de Fyra moest ik voor mijn treinreis van Nederland naar Belgie slechts 2x overstappen (230km in totaal). Nu ben ik een stuk langer onderweg, moet 5x overstappen, duurt de treinreis langer en moet meer dan 25% meer voor mijn kaartje betalen…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.