Intercity, trein, NS, station Haarlem, foto: Tim Boric

Actie voor behoud intercity-verbinding Alkmaar-Haarlem

De PvdA van de gemeente Haarlem en de afdeling van Rover in Haarlem zijn een petitie gestart voor het behoud van de frequenties van de intercity Alkmaar – Haarlem en van de sprinter Uitgeest – Haarlem – Amsterdam. Om de actie kracht bij te zetten werden maandag op station Haarlem ‘drop-haringen’ uitgedeeld. Tweede Kamerlid Duco Hoogland van de PvdA was hier ook bij aanwezig. De NS heeft aangekondigd juist op de volle intercity-diensten tussen Alkmaar, Haarlem en Amsterdam vanaf 2015 te gaan snijden. Han van Spanje, voorzitter Rover-Haarlem: “Wij vinden dit onlogisch. We hebben eerder juist gepleit voor langere treinen op dit traject.”

Op dit moment reizen forenzen volgens Rover Haarlem en de PvdA al als ‘haringen in een ton’ in de Intercity tussen Alkmaar en Haarlem. Als NS niet het groeiend aantal reizigers op dit traject tegemoet komt, dan verwachten zij dat dit van kwaad naar erger gaat. De NS heeft echter juist aangekondigd op de volle intercity-diensten tussen Alkmaar, Haarlem en Amsterdam vanaf 2015 te gaan snijden.

Online petitie

De treinvervoerder wil als bezuinigingsmaatregel van de Intercity-verbinding tussen Alkmaar en Haarlem een stoptrein-verbinding maken en de stoptrein Uitgeest – Haarlem – Amsterdam alleen nog in de spits laten rijden. Daardoor zullen de reizen in de spits naar verwachting 50 procent langer duren.

Van Spanje: “De Intercity Alkmaar – Haarlem en de Intercity Alkmaar – Amsterdam stonden vorig jaar al in de top tien van volste treinen. En juist daar gaan mensen langer reizen.” Een beperkt aantal reizigers kunnen vaker een stoptrein nemen, maar deze maatregel dupeert heel veel intercity-passagiers volgens Rover Haarlem. De reizigersorganisatie is daarom de online petitie ‘Intercity Alkmaar-Haarlem moet blijven’ gestart.

Actie

De handtekeningen op de petitie zal Rover met de PvdA aanbieden aan de Tweede Kamer en gebruiken in het landelijke dienstregelingoverleg, binnen het Locov. VVD-Kamerlid Betty de Boer stelde eerder ook al vragen aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu over de bereikbaarheid van Haarlem en Alkmaar per trein. Zij vindt dat de huidige intercity-verbinding tussen de twee steden “zwaar te lijden heeft onder de nieuwe voorstellen van de NS”. Rover wordt bij deze actie met de PvdA gesteund door de VVD, D66, SP en GroenLinks.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.