NS, trein

NS wint treinconcessie Alphen – Gouda

NS, trein

NS heeft de treinconcessie Alphen aan den Rijn – Gouda gewonnen. De vervoerder mag ook na december 2016 de treindiensten op deze verbinding blijven uitvoeren. Dat is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding die de provincie Zuid-Holland heeft uitgevoerd. De treindiensten worden uitgevoerd door NS Reizigers in combinatie met Abellio Rail.

NS gaat voor de treinconcessie zes nieuwe, stille treinen bestellen met onder meer een gelijkvloerse instap en een rolstoeltoegankelijk toilet. Het aantal ritten wordt met 55 procent uitgebreid en de huidige halfuursdienst wordt op werkdagen tot 19.00 uur een kwartierdienst. Dit is de eerste treinverbinding die deel zal gaan uitmaken van R-net.

Biedingen

Arriva en NS waren de twee partijen die een bieding hadden uitgebracht voor de treinverbinding tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De provincie heeft de biedingen beoordeeld op basis van diverse kwaliteitscriteria, zoals het omzetten van de halfuursdienst naar een kwartierdienst, de kwaliteit en duurzaamheid van de treinen en het productassortiment.

NS behaalde de hoogste eindscore op deze criteria. De aanbestedingsprocedure gaat leiden tot sterk verbeterde kwaliteit van de treindienst vanaf december 2016, voor een gelijkblijvende exploitatiebijdrage van de provincie van ruim drie miljoen euro per jaar.

Kwartierdiensten

De kwartierdiensten starten zodra de railinfrastructuur hiervoor geschikt is gemaakt. Tijdens de nieuwe contractduur worden de twee nieuwe treinstations Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen-Zuid geopend.

De treinen die NS gaat inzetten zijn nieuw en zijn de eerste treinen die uitgevoerd gaan worden in de R-net huisstijl. De treinen zijn comfortabel en beschikken over een rolstoeltoegankelijke toiletruimte met een babytafel. De treinen beschikken daarnaast over onder meer een gelijkvloerse instap met het perron, gratis WiFi, stopcontacten, USB-aansluitingen en draadloos opladen van smartphones. Tevens zijn de treinen voorzien van eersteklas ruimtes.

Concessie

De treindienst Alphen aan de Rijn – Gouda is een relatief kleine maar belangrijke schakel in het OV in de provincie Zuid-Holland. Op een gemiddelde werkdag heeft de treinverbinding ruim vijfduizend instappers. De nieuwe concessie voor de treindienst loopt van 11 december 2016 tot en met 14 december 2031.

Voor de nieuwe concessie onherroepelijk is gegund, geldt eerst nog een wettelijke bezwaartermijn van zes weken. Pas na deze termijn wordt de gunning aan NS definitief.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “NS wint treinconcessie Alphen – Gouda”

Victor Bax|08.04.14|12:13

Het zou heel fijn zijn als de NS tussen Gouda en Alphen, maar ook tussen Alphen en Leiden dubbelspoor ging leggen. De afgelopen dagen waren er weer genoeg storingen en dan heb je aan deze treinlijn (R-Net of NS) helemaal NIETS.
Wat ik dan weer wel jammer vind, is dat de directe verbinding, met deze nieuwe opzet, tussen Gouda en Leiden komt te vervallen. Is het niet mogelijk om elk half uur de verbinding tussen Gouda en Leiden intact te laten?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS wint treinconcessie Alphen – Gouda | OVPro.nl
NS, trein

NS wint treinconcessie Alphen – Gouda

NS heeft de treinconcessie Alphen aan den Rijn – Gouda gewonnen. De vervoerder mag ook na december 2016 de treindiensten op deze verbinding blijven uitvoeren. Dat is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding die de provincie Zuid-Holland heeft uitgevoerd. De treindiensten worden uitgevoerd door NS Reizigers in combinatie met Abellio Rail.

NS gaat voor de treinconcessie zes nieuwe, stille treinen bestellen met onder meer een gelijkvloerse instap en een rolstoeltoegankelijk toilet. Het aantal ritten wordt met 55 procent uitgebreid en de huidige halfuursdienst wordt op werkdagen tot 19.00 uur een kwartierdienst. Dit is de eerste treinverbinding die deel zal gaan uitmaken van R-net.

Biedingen

Arriva en NS waren de twee partijen die een bieding hadden uitgebracht voor de treinverbinding tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De provincie heeft de biedingen beoordeeld op basis van diverse kwaliteitscriteria, zoals het omzetten van de halfuursdienst naar een kwartierdienst, de kwaliteit en duurzaamheid van de treinen en het productassortiment.

NS behaalde de hoogste eindscore op deze criteria. De aanbestedingsprocedure gaat leiden tot sterk verbeterde kwaliteit van de treindienst vanaf december 2016, voor een gelijkblijvende exploitatiebijdrage van de provincie van ruim drie miljoen euro per jaar.

Kwartierdiensten

De kwartierdiensten starten zodra de railinfrastructuur hiervoor geschikt is gemaakt. Tijdens de nieuwe contractduur worden de twee nieuwe treinstations Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen-Zuid geopend.

De treinen die NS gaat inzetten zijn nieuw en zijn de eerste treinen die uitgevoerd gaan worden in de R-net huisstijl. De treinen zijn comfortabel en beschikken over een rolstoeltoegankelijke toiletruimte met een babytafel. De treinen beschikken daarnaast over onder meer een gelijkvloerse instap met het perron, gratis WiFi, stopcontacten, USB-aansluitingen en draadloos opladen van smartphones. Tevens zijn de treinen voorzien van eersteklas ruimtes.

Concessie

De treindienst Alphen aan de Rijn – Gouda is een relatief kleine maar belangrijke schakel in het OV in de provincie Zuid-Holland. Op een gemiddelde werkdag heeft de treinverbinding ruim vijfduizend instappers. De nieuwe concessie voor de treindienst loopt van 11 december 2016 tot en met 14 december 2031.

Voor de nieuwe concessie onherroepelijk is gegund, geldt eerst nog een wettelijke bezwaartermijn van zes weken. Pas na deze termijn wordt de gunning aan NS definitief.

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “NS wint treinconcessie Alphen – Gouda”

Victor Bax|08.04.14|12:13

Het zou heel fijn zijn als de NS tussen Gouda en Alphen, maar ook tussen Alphen en Leiden dubbelspoor ging leggen. De afgelopen dagen waren er weer genoeg storingen en dan heb je aan deze treinlijn (R-Net of NS) helemaal NIETS.
Wat ik dan weer wel jammer vind, is dat de directe verbinding, met deze nieuwe opzet, tussen Gouda en Leiden komt te vervallen. Is het niet mogelijk om elk half uur de verbinding tussen Gouda en Leiden intact te laten?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.