Vieze trein, staking, schoonmakers, NS

NS wil vuilniszakjes uitdelen na aanhoudende staking schoonmakers

NS overweegt een proef te starten waarbij de treinvervoerder afvalzakjes in de trein plaatst, zodat reizigers en personeel hun afval makkelijk kunnen meenemen. Doordat de schoonmakers van de trein sinds vorige week dinsdag staken, dreigen de treinen nog smeriger te worden. Ook overweegt NS kantoorpersoneel in te zetten om treinen schoon te maken.

De vervoerder probeert met de schoonmakers die wel werken, de overlast voor reizigers zo veel mogelijk te voorkomen en zo veel mogelijk treinen zo schoon mogelijk op te leveren. Reizigers worden verder opgeroepen hun kranten en bijvoorbeeld koffiekopjes zoveel mogelijk mee te nemen uit de trein. De afgelopen dagen neemt de overlast voor reizigers toe door de steeds viezer wordende treinen.

Cao-conflict

Het cao-conflict in de schoonmaaksector speelt tussen de landelijke werkgevers in de schoonmaak (OSB) en FNV Bondgenoten. Ook een deel van het personeel van treinschoonmaakbedrijf Hago Railservices (HRS), dat treinen van NS schoonmaakt, doet mee aan de staking. NS heeft in een brief aan FNV Bondgenoten en OSB opgeroepen om snel een einde te maken aan de overlast van de acties en een bemiddelaar in het cao-conflict aan te stellen, zodat de reiziger niet langer de dupe is.

Ook Rover roept alle betrokken partijen op snel tot een oplossing te komen in het cao-conflict binnen de schoonmaaksector. De reizigersorganisatie krijgt veel klachten binnen over zwaar vervuilde treinen, waarbij melding wordt gedaan van lege bekers, gelezen kranten, gemorste koffie en zelfs braaksel.

Afval meenemen

Ook Rover roept de reiziger op “zoveel mogelijk afval mee te nemen uit de trein” en de trein “niet tot rijdende vuilnisemmer te transformeren door overal afval achter te laten”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.