Kaartautomaat, NS

‘NS bekijkt of reizigers zelf oplaadbedrag OV-chip kunnen bepalen’

Kaartautomaat, NS

De NS gaat onderzoeken of het mogelijk is dat reizigers zelf de hoogte van het bedrag bepalen dat zij op de OV-chipkaart wil zetten. Daarmee volgt de vervoerder het advies van de consumentenorganisaties in het Locov. NS wilde in eerste instantie alleen de oplaadbedragen in de automaat wijzigen. De consumentenorganisaties adviseerden NS om de reiziger ook de optie te geven om elk willekeurig bedrag op te kunnen laden.

Reizigers die via de NS-automaat saldo op hun OV-chipkaart laden kunnen op dit moment kiezen uit bedragen van één euro, vijf euro, tien euro en hoger. Veel reizigers kiezen ervoor om vier euro op de kaart te laden. Daarvoor moet nu nog vier keer één euro in de automaat worden gestopt. Om dit minder omslachtig te maken, wil NS het minimumbedrag in de automaat wijzigen naar vier euro.

Keuzemogelijkheid

De consumentenorganisaties vinden het prima om een keuzemogelijkheid van vier euro aan de automaat toe te voegen, maar zien de één euro-optie niet graag verdwijnen. “De mogelijkheid om één euro te laden wordt zeer gewaardeerd door diegenen die net te weinig saldo hebben om in te kunnen checken. Maar ook reizigers die slechts een kleine reis gaan maken of die alleen contant geld hebben (onvoldoende saldo op bankpas) waarderen deze optie”, stellen de consumentenorganisaties.

De consumentenorganisaties gaven het advies om de reiziger zelf de hoogte van het op te laden bedrag te laten bepalen, zoals bijvoorbeeld ook bij pinautomaten kan. NS gaat nu onderzoeken of dit mogelijk is. Ook bekijkt de spoorvervoerder of het het saldo in één keer kan worden aangevuld tot vier, tien of twintig euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “‘NS bekijkt of reizigers zelf oplaadbedrag OV-chip kunnen bepalen’”

Monique Verlind|12.06.14|17:59

moet geen probleem zijn. Kan bij de RET (rotterdam)ook, dus waarom niet bij de NS? ik erger me er ook al een tijdje aan; heb ik zeven euro op m’n kaart staan, heb 9,70 nodig om mijn reis te kunnen betalen, moet ik drie keer een euro eropzetten. Ik wil gewoon drie euro kunnen kiezen ..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.