TLS als coöperatie in handen van alle vervoerders

Vervoerders willen dat Translink Systems (TLS), de organisatie achter de OV-chipkaart, in handen komt van alle vervoerders in Nederland. Dit is de intentie die de aandeelhouders en de niet-aandeelhouders van TLS met elkaar zijn overeengekomen. Doel is om met de oprichting van een coöperatie een sterke OV-betaalmarkt te creëren waarin alle vervoerders zijn vertegenwoordigd, zodat zij samen sturen op een efficiënte en transparante ’kassa van het OV’.

Op dit moment hebben alleen vervoerders NS, GVB, HTM en RET aandelen in TLS. Hans Peters, directeur commercie van NS: “Reizigers willen zo drempelloos mogelijk met trein, bus, tram en metro van deur tot deur kunnen reizen. Door gezamenlijk op te trekken in deze coöperatie zullen we nóg beter in staat zijn om de huidige OV-chipkaart te verbeteren en nieuwe betaalwijzen voor het openbaar vervoer te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld een bankkaart of mobiele telefoon.”

Coöperatie

Er is meer dan een jaar gewerkt aan het vormgeven van de hoofdlijnen van de nieuwe coöperatie. Directeur Manu Lageirse van Veolia, namens de niet-aandeelhouders: “Wij zijn verheugd met deze doorbraak. Het biedt perspectief voor een gelijk speelveld op de OV-betaalmarkt waar wij jaren voor hebben gepleit. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op bestuur, beleid en uitvoering van de organisatie achter de OV-chipkaart.”

Met de invoering van de eenmalige chipkaart en de intentie om met alle vervoerders een coöperatie op te richten als aandeelhouder van TLS zijn deze week twee grote stappen gezet rondom betalen in het OV. Na de zomer zullen de vervoerders de details uitwerken voor de oprichting van de coöperatie. Ook leggen de vervoerders een gezamenlijke visie op de toekomst van OV-betalen voor aan consumentenorganisaties en de landelijke en regionale overheden, verenigd in het Nationaal OV Beraad (NOVB).

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

TLS als coöperatie in handen van alle vervoerders | OVPro.nl
Inchecken OV-chipkaart

TLS als coöperatie in handen van alle vervoerders

Inchecken OV-chipkaart

Vervoerders willen dat Translink Systems (TLS), de organisatie achter de OV-chipkaart, in handen komt van alle vervoerders in Nederland. Dit is de intentie die de aandeelhouders en de niet-aandeelhouders van TLS met elkaar zijn overeengekomen. Doel is om met de oprichting van een coöperatie een sterke OV-betaalmarkt te creëren waarin alle vervoerders zijn vertegenwoordigd, zodat zij samen sturen op een efficiënte en transparante ’kassa van het OV’.

Op dit moment hebben alleen vervoerders NS, GVB, HTM en RET aandelen in TLS. Hans Peters, directeur commercie van NS: “Reizigers willen zo drempelloos mogelijk met trein, bus, tram en metro van deur tot deur kunnen reizen. Door gezamenlijk op te trekken in deze coöperatie zullen we nóg beter in staat zijn om de huidige OV-chipkaart te verbeteren en nieuwe betaalwijzen voor het openbaar vervoer te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld een bankkaart of mobiele telefoon.”

Coöperatie

Er is meer dan een jaar gewerkt aan het vormgeven van de hoofdlijnen van de nieuwe coöperatie. Directeur Manu Lageirse van Veolia, namens de niet-aandeelhouders: “Wij zijn verheugd met deze doorbraak. Het biedt perspectief voor een gelijk speelveld op de OV-betaalmarkt waar wij jaren voor hebben gepleit. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op bestuur, beleid en uitvoering van de organisatie achter de OV-chipkaart.”

Met de invoering van de eenmalige chipkaart en de intentie om met alle vervoerders een coöperatie op te richten als aandeelhouder van TLS zijn deze week twee grote stappen gezet rondom betalen in het OV. Na de zomer zullen de vervoerders de details uitwerken voor de oprichting van de coöperatie. Ook leggen de vervoerders een gezamenlijke visie op de toekomst van OV-betalen voor aan consumentenorganisaties en de landelijke en regionale overheden, verenigd in het Nationaal OV Beraad (NOVB).

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.