Station Breda, luchtfoto

Overgang naar nieuwe ingang station Breda is logistieke uitdaging

De overgang van de ingang van Centraal Station Breda is een logistieke uitdaging voor alle betrokken partijen. De entree aan de noordkant (Belcrumkant) van Centraal Station Breda gaat zaterdagochtend voor het eerst open. NS, ProRail, de gemeente Breda en de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks hebben een draaiboek opgesteld om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch zal het voor de reizigers en inwoners van Breda even wennen zijn nu alles zich naar het noorden verplaatst.

Hoewel er nog volop werkzaamheden plaatsvinden, openen zaterdagochtend om 05.30 uur de deuren en kunnen reizigers via deze entree naar de perrons om op de trein te stappen. De huidige entree aan de centrumkant gaat in de nacht van zaterdag op zondag definitief op slot, na het vertrek van de laatste nachttrein. Dit gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe station.

Centrale toegang

Totdat het nieuwe station medio 2016 helemaal klaar is, is de Belcrumkant de centrale toegang tot het station. Hier kunnen mensen hun fiets stallen, vinden ze winkels en horecagelegenheden en zijn er roltrappen en liften naar alle perrons. Ook vindt men hier het nieuwe busstation waar vanaf zondag alle stads- en streekbussen aankomen en vertrekken.

Het oude stationsgebouw aan de centrumkant wordt vanaf maandag gesloopt. Het gebied rondom het voormalige busstation en stationsgebouw wordt ingericht als bouwterrein en afgesloten met bouwhekken. Reizigers kunnen vanaf de centrumkant alleen nog naar de perrons via de tijdelijke loopbrug. Deze brug zal vanaf zaterdag geen doorgaande verbinding meer zijn omdat de trapopgang aan de Belcrumkant wordt afgesloten.

Fietsparkeerplaatsen

Met uitzondering van de fietsklemmen in de Emmastraat, Stationsweg, Meerten Verhoffstraat en Willemstraat, verdwijnen alle fietsparkeerplaatsen en -rekken aan de centrumkant. De klemmen worden donderdag verwijderd en de fietsen die er dan nog staan, worden verplaatst naar een tijdelijke fietsenstalling op het Q-park terrein aan de Spoorstraat die er tot 12 september staat. Vanaf zaterdag kunnen fietsers gebruik maken van de nieuwe fietsstallingen aan de Belcrumkant waar voldoende ruimte is om de fiets te stallen.

In de nieuwe bewaakte fietsenstalling aan de Belcrumkant, die zaterdag open gaat, is fietsparkeren elke eerste 24 uur gratis.  Dankzij een innovatief digitaal parkeersysteem ziet de fietser straks via schermen waar de vrije plekken zijn. De fietser checkt in en uit met de OV-chipkaart. De bewaakte stalling aan de centrumkant blijft open tot zaterdag. Fietsen die nog in de oude stalling staan, worden zaterdag verplaatst en krijgen een apart plekje in de nieuwe stalling zodat eigenaren hun fiets snel kunnen terugvinden.

Station Breda, plattegrond

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overgang naar nieuwe ingang station Breda is logistieke uitdaging | OVPro.nl
Station Breda, luchtfoto

Overgang naar nieuwe ingang station Breda is logistieke uitdaging

De overgang van de ingang van Centraal Station Breda is een logistieke uitdaging voor alle betrokken partijen. De entree aan de noordkant (Belcrumkant) van Centraal Station Breda gaat zaterdagochtend voor het eerst open. NS, ProRail, de gemeente Breda en de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks hebben een draaiboek opgesteld om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch zal het voor de reizigers en inwoners van Breda even wennen zijn nu alles zich naar het noorden verplaatst.

Hoewel er nog volop werkzaamheden plaatsvinden, openen zaterdagochtend om 05.30 uur de deuren en kunnen reizigers via deze entree naar de perrons om op de trein te stappen. De huidige entree aan de centrumkant gaat in de nacht van zaterdag op zondag definitief op slot, na het vertrek van de laatste nachttrein. Dit gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe station.

Centrale toegang

Totdat het nieuwe station medio 2016 helemaal klaar is, is de Belcrumkant de centrale toegang tot het station. Hier kunnen mensen hun fiets stallen, vinden ze winkels en horecagelegenheden en zijn er roltrappen en liften naar alle perrons. Ook vindt men hier het nieuwe busstation waar vanaf zondag alle stads- en streekbussen aankomen en vertrekken.

Het oude stationsgebouw aan de centrumkant wordt vanaf maandag gesloopt. Het gebied rondom het voormalige busstation en stationsgebouw wordt ingericht als bouwterrein en afgesloten met bouwhekken. Reizigers kunnen vanaf de centrumkant alleen nog naar de perrons via de tijdelijke loopbrug. Deze brug zal vanaf zaterdag geen doorgaande verbinding meer zijn omdat de trapopgang aan de Belcrumkant wordt afgesloten.

Fietsparkeerplaatsen

Met uitzondering van de fietsklemmen in de Emmastraat, Stationsweg, Meerten Verhoffstraat en Willemstraat, verdwijnen alle fietsparkeerplaatsen en -rekken aan de centrumkant. De klemmen worden donderdag verwijderd en de fietsen die er dan nog staan, worden verplaatst naar een tijdelijke fietsenstalling op het Q-park terrein aan de Spoorstraat die er tot 12 september staat. Vanaf zaterdag kunnen fietsers gebruik maken van de nieuwe fietsstallingen aan de Belcrumkant waar voldoende ruimte is om de fiets te stallen.

In de nieuwe bewaakte fietsenstalling aan de Belcrumkant, die zaterdag open gaat, is fietsparkeren elke eerste 24 uur gratis.  Dankzij een innovatief digitaal parkeersysteem ziet de fietser straks via schermen waar de vrije plekken zijn. De fietser checkt in en uit met de OV-chipkaart. De bewaakte stalling aan de centrumkant blijft open tot zaterdag. Fietsen die nog in de oude stalling staan, worden zaterdag verplaatst en krijgen een apart plekje in de nieuwe stalling zodat eigenaren hun fiets snel kunnen terugvinden.

Station Breda, plattegrond

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.