SpoorParade Amersfoort, foto: Jorrit Lousberg

SpoorParade Amersfoort trekt ruim 42.000 bezoekers

SpoorParade Amersfoort, foto: Jorrit Lousberg

Meer dan 42.000 bezoekers namen zes dagen een duik in de wereld van het spoor op de SpoorParade Amersfoort. Ze zagen treinenshows, exposities en demonstraties en kregen daarmee een kijk op de geschiedenis en de toekomst van het spoor. Het eenmalige themapark werd georganiseerd door 60 spoorbedrijven om het 175-jarig bestaan van het spoor in Nederland te vieren.

De organisatie is blij met de geweldige opkomst. Niet alleen treinliefhebbers, maar ook gezinnen kwamen in groten getale langs voor een dagje uit. Veelal bleven ze uren tussen treinen wandelen, terwijl kinderen werden geschminkt of hun rangeerdiploma haalden. In totaal werden er 11.000 poffertjes gebakken en 1000 suikerspinnen gegeten. Het reuzenrad draaide in zes dagen ongeveer 1600 rondjes.

Activiteiten

Het Gouden Boekje ‘Feest in de trein’, dat ter gelegenheid van 175 jaar spoor werd geschreven, is op de SpoorParade 2000 keer verkocht. Het speciale 175 jaar spoor- kwartetspel is 2100 keer verkocht.

Veel activiteiten werden binnen georganiseerd, waardoor gezinnen en treinliefhebbers weinig last hadden van het herfstweer op de slotdag. Wel werd uit voorzorg het reuzenrad een uur stilgelegd vanwege een naderende onweersbui. Dagelijks hoogtepunt was de treinenoptocht waarin historische treinen en locomotieven langs een tribune van 2000 mensen reden. Topdag was de zondag waarop meer dan 10.000 mensen het zonnige paradeterrein bezochten.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.