Green Deal voor afvalscheiding stations en treinen

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, directievoorzitter Michiel van Roozendaal van NedTrain en waarnemend ProRail-directeur Patrick Buck hebben de ‘Green Deal afvalreductie en – recycling op treinstations en in treinen’ getekend. Het doel van deze overeenkomst is om de hoeveelheid afval in stations en treinen te beperken. Het afval dat toch achterblijft wordt via afvalscheiding ingezameld. Daarnaast wordt recycling onder winkeliers bevorderd.

ProRail en NS voerden in 2014 12.000 ton afval af van stations en uit treinen, waarvan 12 procent gescheiden was. Met de Green Deal willen het ministerie, ProRail en NS onder meer de hoeveelheid afval in 2020 met 25 procent terugbrengen naar 9000 ton. Daarnaast streven zij er naar om 75 procent van die 9000 ton te hergebruiken. Dat is 6.750 ton. Om dat te bereiken, gaat NS bijvoorbeeld met winkeliers op stations in overleg om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen en te zorgen dat de verpakkingen beter te recyclen zijn.

Stations

Afval op stations bestaat uit verschillende materialen, het grootste deel is papier. Voor een goede recycling is het belangrijk om papier aan de bron te scheiden. Om te beginnen hebben NS en ProRail gescheiden afvalbakken voor papier en restafval neergezet op station Rotterdam Centraal. Hiermee kijken zij hoe ze reizigers het beste kunnen motiveren om afval te scheiden. Ook op de stations in Arnhem, Breda, Tilburg, Eindhoven en Zwolle starten dit jaar proeven met afvalscheiding. Als dit succesvol is, breiden NS en ProRail afvalscheiding in stations en treinen de komende jaren verder uit.

Het ministerie zorgt op zijn beurt onder meer dat eventuele knelpunten in regelgeving worden weggenomen. Ook spant het zich in om afvalscheiding uit te breiden naar andere vormen van openbaar vervoer. Verder komt er een onderzoek naar de mogelijkheden om voedselverspilling op stations tegen te gaan.

Hergebruik

Deze aanpak is onderdeel van het programma Van Afval Naar Grondstof waarin het kabinet streeft naar een economie waarin zo min mogelijk wordt verspild en zo veel mogelijk materialen worden hergebruikt. De staatssecretaris wil daarom dat in 2020 75 procent van het afval wordt gescheiden. In 2024 wil zij de afvalberg gehalveerd hebben: van bijna tien miljoen ton naar vijf miljoen ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.