Gestrande reizigers, station Amsterdam Centraal

Grote stroomstoring ontregeld treinverkeer Noord-Holland

Het treinverkeer in Noord-Holland is ontregeld vanwege een stroomstoring vrijdagochtend bij een hoogspanningsstation in Diemen. Dit heeft ook gevolgen voor het treinverkeer in de rest van het land. De stroomstoring ontstond 9.45 en kwam rond 10.50 uur kwam de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang. De NS zegt gezien de aard en de omvang van de gevolgen van storing niet precies aan te kunnen geven hoe lang de verstoring van het treinverkeer zal duren. Wel wordt verwacht dat reizigers hier de rest van de dag last van ondervinden.

Vlak na de storing waren er zo’n twintig treinen stil komen te staan. Inmiddels zijn zo goed als alle reizigers uit de treinen gehaald. De laatste reizigers worden momenteel geholpen. ProRail heeft extra personeel naar de Verkeersleidingposten in Amersfoort, Utrecht, Alkmaar, Amsterdam en Den Haag gestuurd.

Dienstregeling

Door de stroomstoring werken veel borden en de omroep op de stations niet goed. Ook de NS Reisplanner is door de grote impact van de verstoringen niet actueel. Pas nadat overal de stroomvoorziening weer stabiel en betrouwbaar is, kan NS de dienstregeling weer opstarten. De vervoerder meldt dat dit een enorme complexe operatie is omdat de treinen en personeel op dit moment niet op de juiste plekken staan.

NS heeft alle beschikbare bussen ingezet om reizigers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Dit zijn er echter niet genoeg om alle reizigers direct naar hun plaats van bestemming te brengen. Een gemiddelde intercity biedt plaats aan zo’n duizend reizigers, hiervoor alleen al zijn twintig bussen nodig. Daarnaast heeft ook het wegverkeer ook hinder van de stroomstoring en dus ook de NS-bussen.

Er rijden geen treinen op de volgende trajecten:

  • Rond Schiphol
  • Utrecht-Amsterdam/Schiphol
  • Utrecht-Hilversum
  • Hilversum-Amsterdam/Schiphol
  • Lelystad-Almere-Amsterdam/Utrecht
  • Leiden-Amsterdam/Haarlem
  • Haarlem-Alkmaar-Hoorn
  • Amsterdam-Den Helder/Enkhuizen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.