NS, ProRail, controle, spoorlopen, boa

Nieuwe campagne van Infrabel tegen spoorlopers

Illegaal lopen op het spoor levert op zijn minst een flinke vertraging op en in het ergste geval een fataal ongeluk. Om spoorlopers hiervan bewust te maken, maakte de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel een filmpje waarin te zien is wat er kan gebeuren als mensen op het spoor lopen. Een kortere versie van de video wordt sinds woensdag in enkele Belgische bioscopen vertoond voordat de film begint. 

Het filmpje is onderdeel van een campagne van Infrabel, een organisatie die te vergelijken is met ProRail in Nederland, om mensen te wijzen op de gevaren van spoorlopen. Infrabel zag tijdens het eerste half jaar van 2015 een stijging van het aantal spoorlopers in vergelijking met vorig jaar.

Dummy’s

In het filmpje voeren twee machinisten een testrit uit waarbij meerdere dummy’s op het spoor aangereden worden. “Dat een spoorloper de trein ziet, betekent nog niet dat de machinist de spoorloper ook ziet”, vertelt één van de machinisten in het filmpje. Bovendien kunnen treinen niet snel stoppen of uitwijken.

Volgens Infrabel onderschatten spoorlopers hoe veel gevaar ze lopen, omdat ze denken dat de trein op tijd een noodremming kan maken. Uit de testritten die gefilmd zijn, bleek dat de remweg tijdens een noodremming nog steeds 400 meter lang was. De trein bestond uit twee locomotieven en drie wagens en reed tachtig kilometer per uur.

Meer spoorlopers

Infrabel vreest dat steeds minder mensen de gevaren erkennen van lopen op of naast het spoor. De organisatie kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar 334 meldingen binnen van spoorlopers. Vorig jaar kwamen er in totaal maar 509 meldingen binnen bij de organisatie. Ook is er al één dode gevallen en raakte één persoon zwaargewond.

In Nederland doet ProRail ook veel om te voorkomen dat mensen op het spoor gaan lopen. De organisatie krijgt jaarlijks bijna 3000 meldingen van spoorlopers. Volgens ProRail lopen 12045 treinen per jaar hierdoor vele uren vertraging op. Bovendien is een aanrijding van een persoon traumatiserend voor de machinist.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.