Staatssecretaris, Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Staatssecretaris Mansveld stapt op na Fyra-enquête

Staatssecretaris, Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Wilma Mansveld stapt op als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Haar positie is onhoudbaar geworden na de vernietigende kritiek die zij kreeg in het eindrapport van de enquêtecommissie over de Fyra-treinen. Dit is woensdag bekendgemaakt na een topoverleg van de PvdA waarin de positie van de bewindsvrouw werd besproken.

De enquêtecommissie concludeert dat ze de Tweede Kamer meerdere malen onjuist heeft geïnformeerd over de problemen met het V250-treinmaterieel. “De huidige staatssecretaris heeft op verschillende momenten onjuist gehandeld. Zo gaf ze aan dat het niet van haar verwacht werd dat ze op de hoogte zou moeten zijn van de kwaliteit van de Fyra-treinen. Dit werd wel verwacht”, aldus Madeleine van Toorenburg, voorzitter van de enquêtecommissie. Ook over de veiligheid en het stoppen met de Fyra-treinen heeft de bewindsvrouw de Kamer op een onvolledige of onjuiste manier geïnformeerd, stelde Van Toorenburg.

Fyra-treinen

Van Toorenburg stelde dat het aan de Tweede Kamer is om consequenties te verbinden aan het feit dat zij onjuist was geïnformeerd door diverse bewindslieden. Mansveld heeft op basis van het overleg met de PvdA-top besloten om zelf op te stappen. Ze denk dat het debat over het dossier niet goed gevoerd kan worden zolang de discussie draait om haar positie als staatssecretaris.

Mansveld reageerde op de conclusie van de enquêtecommissie dat ze de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. “Ik heb steeds naar eer en geweten de Kamer geïnformeerd over alle stappen die we genomen hebben”, aldus Mansveld. “Maar wat ik er zelf ook van vind, de commissie is de mening toegedaan dat ik dat onvoldoende heb gedaan.”

Voorgangers

Ze zegt ook de verantwoordelijkheid te moeten nemen voor fouten van bewindvoerders voor haar. “Veel beslissingen in dit dossier zijn genomen in kabinetsperioden voor mij en die beslissingen waren onomkeerbaar. Maar het is mijn democratische plicht om met mijn aftreden de verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele fouten van mijn voorgangers.”

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris Mansveld stapt op na Fyra-enquête | OVPro.nl
Staatssecretaris, Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Staatssecretaris Mansveld stapt op na Fyra-enquête

Wilma Mansveld stapt op als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Haar positie is onhoudbaar geworden na de vernietigende kritiek die zij kreeg in het eindrapport van de enquêtecommissie over de Fyra-treinen. Dit is woensdag bekendgemaakt na een topoverleg van de PvdA waarin de positie van de bewindsvrouw werd besproken.

De enquêtecommissie concludeert dat ze de Tweede Kamer meerdere malen onjuist heeft geïnformeerd over de problemen met het V250-treinmaterieel. “De huidige staatssecretaris heeft op verschillende momenten onjuist gehandeld. Zo gaf ze aan dat het niet van haar verwacht werd dat ze op de hoogte zou moeten zijn van de kwaliteit van de Fyra-treinen. Dit werd wel verwacht”, aldus Madeleine van Toorenburg, voorzitter van de enquêtecommissie. Ook over de veiligheid en het stoppen met de Fyra-treinen heeft de bewindsvrouw de Kamer op een onvolledige of onjuiste manier geïnformeerd, stelde Van Toorenburg.

Fyra-treinen

Van Toorenburg stelde dat het aan de Tweede Kamer is om consequenties te verbinden aan het feit dat zij onjuist was geïnformeerd door diverse bewindslieden. Mansveld heeft op basis van het overleg met de PvdA-top besloten om zelf op te stappen. Ze denk dat het debat over het dossier niet goed gevoerd kan worden zolang de discussie draait om haar positie als staatssecretaris.

Mansveld reageerde op de conclusie van de enquêtecommissie dat ze de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. “Ik heb steeds naar eer en geweten de Kamer geïnformeerd over alle stappen die we genomen hebben”, aldus Mansveld. “Maar wat ik er zelf ook van vind, de commissie is de mening toegedaan dat ik dat onvoldoende heb gedaan.”

Voorgangers

Ze zegt ook de verantwoordelijkheid te moeten nemen voor fouten van bewindvoerders voor haar. “Veel beslissingen in dit dossier zijn genomen in kabinetsperioden voor mij en die beslissingen waren onomkeerbaar. Maar het is mijn democratische plicht om met mijn aftreden de verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele fouten van mijn voorgangers.”

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.