NS, trein

Een jaar cel en tbs na mishandeling NS-conductrice

NS, trein

De man die op 6 maart een conductrice van NS ernstig mishandelde, is vrijdag tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld. Ook moest de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. De 44-jarige conductrice werd in maart zo hard in haar gezicht geslagen dat ze een verbrijzelde oogkas en diverse andere botbreuken opliep. Ze zit sindsdien in een rolstoel.

De rechtbank heeft in de uitspraak meegenomen dat de zaak tot grote maatschappelijke onrust leidde. Ook telt mee dat de conductrice door de aanval in een rolstoel is beland. Conducteurs en machinisten in het hele land kwamen vlak na het incident in actie en hielden een ‘toeterprotest’. Dit om aan te geven dat ze agressie tegen OV-personeel zat zijn.

Mishandeling

De vrouw werd aangevallen in de stoptrein tussen Schiphol en Hoofddorp. In de trein zat een lastige reiziger die het voertuig weigerde te verlaten. Wat er daarna gebeurde, kan de vrouw zich niet meer herinneren. Hoewel er geen getuigen of camerabeelden waren van de mishandeling zelf, kan het vanwege het korte tijdsbestek volgens de rechter niet anders dan dat de man de conductrice heeft mishandeld.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum komt naar voren dat de verdachte geestelijke problemen heeft en ten tijde van de mishandeling “in psychotische toestand” verkeerde. Hij is daarvoor verminderd toerekeningsvatbaar, oordeelde de rechter. Er is volgens de rechter sprake van een verhoogd risico op herhaling en het gedrag van de verdachte is onvoorspelbaar. Vandaar dat hem ook tbs met dwangverpleging is opgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Een jaar cel en tbs na mishandeling NS-conductrice”

kees boer|06.12.15|14:19

Straf veel te licht,hij had op z’n minst 5 jaar moeten krijgen,in duitsland kan je donder opzeggen dat zulke straffen veel zwaarder zijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.