Toegangspoortjes, OV-chip, station Woerden

NS sluit OV-chippoorten op station Leiden Centraal

De poortjes op station Leiden Centraal zijn woensdagochtend definitief gesloten. Alleen reizigers met een OV-chipkaart of een zogenaamde passagepas kunnen nu nog op het NS-station komen. Het sluiten van deze poortjes is onderdeel van het pakket maatregelen dat NS heeft genomen om geweld in het OV tegen te gaan. Door de poorten te sluiten kan NS zwartrijders gemakkelijker weren en de veiligheid voor personeel en reiziger op het station verhogen.

De afgelopen dagen voerde NS al een proef uit, waarbij de poortjes gesloten worden. Die proef verliep dusdanig goed dat de poorten nu definitief afgesloten zijn. Wel zet NS de komende weken nog extra medewerkers in die de reizigers kunnen informeren over het sluiten van de poorten en reizigers indien nodig kunnen begeleiden.

Passagepas

Wanneer de poortjes op NS-stations gesloten worden, kunnen alleen nog maar reizigers met een geldig vervoersbewijs op de perrons komen. NS heeft de afgelopen tijd ervaren dat dit positieve gevolgen heeft op de sociale veiligheid op deze stations. Er zijn minder zwartrijders, treinpersoneel wordt minder vaak met geweldsincidenten geconfronteerd en reizigers voelen zich veiliger. Op stations met gesloten poortjes waardeert 90 procent van de reizigers de veiligheid met een rapportcijfer ‘7 of hoger’, in vergelijking met een percentage van 81 procent op stations zonder poortjes.

Voor de poorten op station Leiden gesloten konden worden, moest NS een oplossing bedenken voor inwoners van Leiden die het station slechts gebruiken als doorloop naar de andere zijde. Door de poorten te sluiten zouden personen zonder OV-chipkaart namelijk helemaal niet meer op het station kunnen komen, ook niet om van de ene naar de andere kant van het station te komen. Inwoners en betrokken zonder OV-chipkaart kunnen daarom bij de gemeente Leiden een zogenaamde passagepas aanvragen, waarmee ze alsnog op het station kunnen komen.

Protest vakbonden

Vorig jaar heeft NS al vijftig stations afgesloten en de spoorvervoerder wil in 2016 de poortjes op 32 andere stations sluiten, waaronder Eindhoven en Sittard. Enkele maanden geleden voerde de vakbond FNV samen met personeel van NS en Veolia nog actie in Sittard omdat het sluiten van de poorten niet snel genoeg gebeurde. Tijdens deze actie werden speciaal ontworpen passagepassen uitgedeeld aan de treinreizigers die in Sittard in of uit de trein stapten.

Vakbond FNV zei destijds al dat dergelijke passagepassen de oplossing waren voor de complicaties die NS ervan weerhielden de poorten direct te sluiten. NS wilde onder meer de poortjes niet sluiten, omdat in Sittard veel reizigers uit België en Duitsland komen die geen OV-chipkaart zouden hebben. Zij zouden dan niet kunnen reizen.  Overigens schatte NS zelf eerder dat slechts een percentage van 2 procent zou proberen op het station te komen zonder OV-chipkaart. Een passagepas kan dit probleem relatief gemakkelijk oplossen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS sluit OV-chippoorten op station Leiden Centraal”

Magnus Palmblad|09.03.16|20:10

Nooit onveilig gevoeld _binnen_ station Leiden Centraal (buiten wel, ’s nachts). En hoe veilig zijn de tunnels die wij nu moeten gebruiken ’s nachts?

Heel slecht voor gasten en touristen ook.

Domme “oplossing” voor Leiden Centraal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS sluit OV-chippoorten op station Leiden Centraal | OVPro.nl
Toegangspoortjes, OV-chip, station Woerden

NS sluit OV-chippoorten op station Leiden Centraal

De poortjes op station Leiden Centraal zijn woensdagochtend definitief gesloten. Alleen reizigers met een OV-chipkaart of een zogenaamde passagepas kunnen nu nog op het NS-station komen. Het sluiten van deze poortjes is onderdeel van het pakket maatregelen dat NS heeft genomen om geweld in het OV tegen te gaan. Door de poorten te sluiten kan NS zwartrijders gemakkelijker weren en de veiligheid voor personeel en reiziger op het station verhogen.

De afgelopen dagen voerde NS al een proef uit, waarbij de poortjes gesloten worden. Die proef verliep dusdanig goed dat de poorten nu definitief afgesloten zijn. Wel zet NS de komende weken nog extra medewerkers in die de reizigers kunnen informeren over het sluiten van de poorten en reizigers indien nodig kunnen begeleiden.

Passagepas

Wanneer de poortjes op NS-stations gesloten worden, kunnen alleen nog maar reizigers met een geldig vervoersbewijs op de perrons komen. NS heeft de afgelopen tijd ervaren dat dit positieve gevolgen heeft op de sociale veiligheid op deze stations. Er zijn minder zwartrijders, treinpersoneel wordt minder vaak met geweldsincidenten geconfronteerd en reizigers voelen zich veiliger. Op stations met gesloten poortjes waardeert 90 procent van de reizigers de veiligheid met een rapportcijfer ‘7 of hoger’, in vergelijking met een percentage van 81 procent op stations zonder poortjes.

Voor de poorten op station Leiden gesloten konden worden, moest NS een oplossing bedenken voor inwoners van Leiden die het station slechts gebruiken als doorloop naar de andere zijde. Door de poorten te sluiten zouden personen zonder OV-chipkaart namelijk helemaal niet meer op het station kunnen komen, ook niet om van de ene naar de andere kant van het station te komen. Inwoners en betrokken zonder OV-chipkaart kunnen daarom bij de gemeente Leiden een zogenaamde passagepas aanvragen, waarmee ze alsnog op het station kunnen komen.

Protest vakbonden

Vorig jaar heeft NS al vijftig stations afgesloten en de spoorvervoerder wil in 2016 de poortjes op 32 andere stations sluiten, waaronder Eindhoven en Sittard. Enkele maanden geleden voerde de vakbond FNV samen met personeel van NS en Veolia nog actie in Sittard omdat het sluiten van de poorten niet snel genoeg gebeurde. Tijdens deze actie werden speciaal ontworpen passagepassen uitgedeeld aan de treinreizigers die in Sittard in of uit de trein stapten.

Vakbond FNV zei destijds al dat dergelijke passagepassen de oplossing waren voor de complicaties die NS ervan weerhielden de poorten direct te sluiten. NS wilde onder meer de poortjes niet sluiten, omdat in Sittard veel reizigers uit België en Duitsland komen die geen OV-chipkaart zouden hebben. Zij zouden dan niet kunnen reizen.  Overigens schatte NS zelf eerder dat slechts een percentage van 2 procent zou proberen op het station te komen zonder OV-chipkaart. Een passagepas kan dit probleem relatief gemakkelijk oplossen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS sluit OV-chippoorten op station Leiden Centraal”

Magnus Palmblad|09.03.16|20:10

Nooit onveilig gevoeld _binnen_ station Leiden Centraal (buiten wel, ’s nachts). En hoe veilig zijn de tunnels die wij nu moeten gebruiken ’s nachts?

Heel slecht voor gasten en touristen ook.

Domme “oplossing” voor Leiden Centraal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.