Bert Meerstadt, NS, Beneluxparlement, hoorzitting Fyra

Voormalig NS-topman genoemd in ‘Panama Papers’

Voormalig topman van NS, Bert Meerstadt, wordt genoemd als eerste aandeelhouder van een bedrijf op de Maagdeneilanden in de zogenaamde ‘Panama Papers’. Dit melden Trouw en het Financiële Dagblad, naar aanleiding van documenten die zij hebben kunnen inzien. Meerstadt legt per direct zijn huidige functie als commissaris van ABN Amro neer. 

De Panama Papers verwijzen naar een journalistiek onderzoeksproject, waarbij de internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek, het ICIJ, meer dan 11 miljoen documenten in handen kreeg met daarin de namen van personen die met hulp van een juridisch adviesbureau uit Panama geld konden wegsluizen naar gebieden waar de belastingtarieven voordeliger zijn.

Aandeelhouder

Volgens het FD heeft de voormalig topman van NS een maand de tijd gekregen om een verklaring te geven voor de reden dat hij werd vermeld als aandeelhouder. Hij beweert namelijk van niets te weten. Een dag voordat het FD en Trouw naar buiten kwamen met dit nieuws, liet Meerstadt overigens al weten per direct op te stappen als commissaris van ABN Amro.

In een aparte verklaring zegt hij dat hij al langer van plan was om in de loop van 2016 te stoppen bij ABN Amro, maar dat hij nu sneller vertrekt, omdat het FD zijn vertrek koppelt aan de vermelding van zijn naam in de Panama Papers. Hij benadrukte tegenover Trouw niet betrokken te zijn bij ‘Panama’.

Fyra-debacle

Meerstadt speelde als topman bij NS een rol tijdens de openbare hoorzitting rond het Fyra-debacle. Hij beweerde destijds dat er geen verband zou zijn tussen de keuze voor de goedkope Fyra-treinen en de hoge prijs die voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn moest worden betaald. Later bleek dat dit wel het geval was. Hij trad in 2013 af.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Voormalig NS-topman genoemd in ‘Panama Papers’”

Derk Van Dorth|20.04.16|14:12

Liegen onder ede?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voormalig NS-topman genoemd in ‘Panama Papers’ | OVPro.nl
Bert Meerstadt, NS, Beneluxparlement, hoorzitting Fyra

Voormalig NS-topman genoemd in ‘Panama Papers’

Voormalig topman van NS, Bert Meerstadt, wordt genoemd als eerste aandeelhouder van een bedrijf op de Maagdeneilanden in de zogenaamde ‘Panama Papers’. Dit melden Trouw en het Financiële Dagblad, naar aanleiding van documenten die zij hebben kunnen inzien. Meerstadt legt per direct zijn huidige functie als commissaris van ABN Amro neer. 

De Panama Papers verwijzen naar een journalistiek onderzoeksproject, waarbij de internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek, het ICIJ, meer dan 11 miljoen documenten in handen kreeg met daarin de namen van personen die met hulp van een juridisch adviesbureau uit Panama geld konden wegsluizen naar gebieden waar de belastingtarieven voordeliger zijn.

Aandeelhouder

Volgens het FD heeft de voormalig topman van NS een maand de tijd gekregen om een verklaring te geven voor de reden dat hij werd vermeld als aandeelhouder. Hij beweert namelijk van niets te weten. Een dag voordat het FD en Trouw naar buiten kwamen met dit nieuws, liet Meerstadt overigens al weten per direct op te stappen als commissaris van ABN Amro.

In een aparte verklaring zegt hij dat hij al langer van plan was om in de loop van 2016 te stoppen bij ABN Amro, maar dat hij nu sneller vertrekt, omdat het FD zijn vertrek koppelt aan de vermelding van zijn naam in de Panama Papers. Hij benadrukte tegenover Trouw niet betrokken te zijn bij ‘Panama’.

Fyra-debacle

Meerstadt speelde als topman bij NS een rol tijdens de openbare hoorzitting rond het Fyra-debacle. Hij beweerde destijds dat er geen verband zou zijn tussen de keuze voor de goedkope Fyra-treinen en de hoge prijs die voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn moest worden betaald. Later bleek dat dit wel het geval was. Hij trad in 2013 af.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Voormalig NS-topman genoemd in ‘Panama Papers’”

Derk Van Dorth|20.04.16|14:12

Liegen onder ede?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.