Trein, onstporing, België, NMBS

Oorzaak treinongeval België nog onduidelijk

Voor eenmalig gebruikt

Het is nog onduidelijk waarom zaterdag een treinwagon van de NMBS in België ontspoorde nabij Leuven. Hierbij viel een dode en raakten meerdere passagiers gewond, van wie drie ernstig. Bij dit ongeval kwam de eerste wagon los van de andere twee wagons, draaide om zijn as en kantelde in de berm. De overige twee wagons bleven wel in de rails staan.

Het ongeluk vond plaats op zaterdagmiddag om 13.13 uur, bij een trein die onderweg was van Leuven naar De Panne. Gerechtelijk onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Infrabel en NMBS laten weten hun volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen en verwachten aan het einde van deze week met een eigen onderzoek naar buiten te komen.

Wissel

De trein ontspoorde ter hoogte van een wissel en er wordt al gesuggereerd dat de wissel is versprongen toen de trein hier overheen reed. Volgens infrabeheerder Infrabel kan het niet dat de wissel heeft bewogen. “Dat blijkt ook uit de controle van de wissel na het ongeval. De wissel bevond zich in de juiste en normale stand”, aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit tegen het Nieuwsblad.

In juni 2016 vond er in België ook al een ernstig treinongeval plaats, nadat een passagierstrein en een stilstaande goederentrein op elkaar botsten. Twee passagiers en de treinbestuurder kwamen hierbij om. Later bleek dat de bestuurder een rood sein had genegeerd.

Bergingswerkzaamheden

Infrabel startte zaterdagnacht meteen met de voorbereidende werkzaamheden voor de berging van de trein. Ondertussen is de plek door de onderzoekers vrijgegeven en is het personeel gestart met de bergingsoperatie en het het herstel van de bovenleiding, de seinen en het spoor. De ravage door het ongeval is fors. Infrabel waarschuwt voor flinke vertraging en beduidend drukkere treinen op maandag en wellicht de daaropvolgende dagen.

In eerste instantie meldde de burgemeester van Leuven dat het dodelijk slachtoffer niet in de trein zou hebben gezeten. De jongeman was namelijk onder de gekantelde wagon terecht gekomen. Later werd die opmerking weerlegd. Meerdere partijen betuigden hun steun aan de slachtoffers van het ongeval, zoals de Belgische koninklijke familie, premier Charles Michel en de minister van Binnenlandse Zaken.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Oorzaak treinongeval België nog onduidelijk | OVPro.nl
Trein, onstporing, België, NMBS

Oorzaak treinongeval België nog onduidelijk

Voor eenmalig gebruikt

Het is nog onduidelijk waarom zaterdag een treinwagon van de NMBS in België ontspoorde nabij Leuven. Hierbij viel een dode en raakten meerdere passagiers gewond, van wie drie ernstig. Bij dit ongeval kwam de eerste wagon los van de andere twee wagons, draaide om zijn as en kantelde in de berm. De overige twee wagons bleven wel in de rails staan.

Het ongeluk vond plaats op zaterdagmiddag om 13.13 uur, bij een trein die onderweg was van Leuven naar De Panne. Gerechtelijk onderzoek moet uitwijzen hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Infrabel en NMBS laten weten hun volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen en verwachten aan het einde van deze week met een eigen onderzoek naar buiten te komen.

Wissel

De trein ontspoorde ter hoogte van een wissel en er wordt al gesuggereerd dat de wissel is versprongen toen de trein hier overheen reed. Volgens infrabeheerder Infrabel kan het niet dat de wissel heeft bewogen. “Dat blijkt ook uit de controle van de wissel na het ongeval. De wissel bevond zich in de juiste en normale stand”, aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit tegen het Nieuwsblad.

In juni 2016 vond er in België ook al een ernstig treinongeval plaats, nadat een passagierstrein en een stilstaande goederentrein op elkaar botsten. Twee passagiers en de treinbestuurder kwamen hierbij om. Later bleek dat de bestuurder een rood sein had genegeerd.

Bergingswerkzaamheden

Infrabel startte zaterdagnacht meteen met de voorbereidende werkzaamheden voor de berging van de trein. Ondertussen is de plek door de onderzoekers vrijgegeven en is het personeel gestart met de bergingsoperatie en het het herstel van de bovenleiding, de seinen en het spoor. De ravage door het ongeval is fors. Infrabel waarschuwt voor flinke vertraging en beduidend drukkere treinen op maandag en wellicht de daaropvolgende dagen.

In eerste instantie meldde de burgemeester van Leuven dat het dodelijk slachtoffer niet in de trein zou hebben gezeten. De jongeman was namelijk onder de gekantelde wagon terecht gekomen. Later werd die opmerking weerlegd. Meerdere partijen betuigden hun steun aan de slachtoffers van het ongeval, zoals de Belgische koninklijke familie, premier Charles Michel en de minister van Binnenlandse Zaken.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.