NS wil doorverkochte groepsretour-kaarten ongeldig maken

De NS gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat tussenhandelaren geld kunnen verdienen aan de NS Groepsretour, waarmee groepen reizigers goedkoop kunnen reizen. Bij ongeveer 2 miljoen euro aan kaartjes schat NS dat er sprake is van misbruik en dit kost NS dus veel geld. De spoorvervoerder wil de doorverkochte kaartjes ongeldig maken en aanpassingen doorvoeren in de voorwaarden, die binnenkort voorgelegd worden aan de reizigersorganisaties.

NS biedt al tijden een groepsretour aan. Groepen tussen de 4 en 10 personen kunnen samen een retourkaartje kopen en hoe meer mensen er reizen, hoe goedkoper de ritprijs wordt. Sinds 1 januari van dit jaar, is het echter voor reizigers lastiger geworden om een ticket te kopen, omdat ze allerlei gegevens moeten invullen. Sindsdien is er een levendige tussenhandel ontstaan.

Facebook

Reizigers die gebruik willen maken van een groepsretour, hoeven niet op  hetzelfde station op te stappen. Ook mensen die elkaar niet kennen, kunnen samen reizen met een Groepsretour. Dit werd meteen massaal gedaan; op Facebook vonden mensen elkaar en kochten samen een ticket. Zolang de leden geen commercieel belang hebben, is dit gewoon toegestaan en NS zegt zelfs blij te zijn dat het Groepsretour mensen stimuleert om in de daluren met de trein te reizen.

Maar nu NS van reizigers ook vraagt allerlei gegevens in te vullen, bieden handelaren aan voor 1 euro per ticket al het papierwerk te regelen. In plaats van 7 euro, kost het kaartje dan 8 euro. Deze handelaren werken met vooraf ingevulde formulieren en een betaalapp, waarmee ze van alle reizigers het geld verzamelen. Dit zorgt ervoor dat tussenhandelaren wel honderden euro’s per dag kunnen verdienen. Maar deze tussenhandelaren hebben een commercieel belang en het is voor hen dus niet toegestaan om geld te verdienen aan de kaartjes.

Tussenhandel tegengaan

NS wil nu in ieder geval de tussenhandelaren gaan aanschrijven om het misbruik tegen te gaan. Dit kan ervoor zorgen dat doorverkochte kaartjes ongeldig worden gemaakt en wordt een aanpassing van de voorwaarden voorgesteld aan reizigersorganisaties.

Er zijn ook nog meer vergaande maatregelen mogelijk. Tegen Trouw liet de spoorvervoerder weten in het uiterste geval het vertrekstation voor alle reizigers gelijk te kunnen trekken. “Maar in de toekomst wil NS reizen voor groepen aantrekkelijk houden en stimuleren”, aldus NS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.