Volle NS-trein, drukte, reizigers

NS neemt maatregelen tegen te drukke weekendtreinen

NS heeft beloofd actie te ondernemen om zeer drukke weekendtreinen voortaan te voorkomen. De vervoerder wil in het weekend aan alle reizigers een zitplaats kunnen bieden. Dat heeft de spoorvervoerder laten weten, nadat reizigersorganisatie Voor Beter OV vragen had gesteld over volle treinen van afgelopen weekend. NS wil treinen verlengen en de eerste klas promoten.

De Maatschappij voor Beter OV had aan NS om uitleg gevraagd over de logistieke problemen van dit weekend, met name in de Randstad en bij Groningen/Enschede. Er vielen treinen uit en de overige treinen waren te kort. NS zegt de klachten te herkennen en druk bezig te zijn met het onderzoek naar de problemen. In de tussentijd neemt NS alvast enkele maatregelen om verdere klachten in de toekomst te voorkomen.

Hoger aantal reizigers

Uit een analyse van NS is gebleken dat het aantal reizigers dit weekend hoger was dan verwacht, waardoor er te weinig materieel was ingezet. “Dit kan en moet beter”, aldus de spoorvervoerder, die met spoed treinen gaat verlengen. Naar verwachting worden de drukste treinen nog dit weekend versterkt en dat zullen er stapsgewijs meer worden. Bovendien gaat de vervoerder enkele acties uitvoeren om reizigers over te halen vaker eerste klas te reizen.

Dit zijn maatregelen die NS op relatief korte termijn kan realiseren. De intentie is om op langere termijn treinen vanaf september standaard ruimte te plannen, zodat reizigerspieken die niet verwacht worden, wel beter opgevangen kunnen worden. Met ingang van die maand toetst NS de verwachte reizigersaantallen extra zorgvuldig. Verder blijft de vervoerder broeden op mogelijkheden om de eerste klas meer aan te prijzen.

De vervoerder benadrukt dat de juiste treincapaciteit een belangrijk punt is. Daarom wordt er rekening gehouden met evenementen en hebben er afgelopen zondag vanwege het goede weer extra treinen gereden tussen Zandvoort aan Zee en Haarlem. “Het is geen beleid van NS om reizigers in het weekend te laten staan. Wij willen die reizigers een zitplaats geven en de te plannen capaciteit wordt daarop afgestemd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “NS neemt maatregelen tegen te drukke weekendtreinen”

kees boer|16.04.17|21:53

Dat werd eens hoogtijd,ik heb dat zelf ook ondervonden dat ik een te korte trein aantrof,zelfs met een omleidingsroute en zelfs twee weken terug toen met de gratis boekenweekgeschenk

MG Stevense|18.04.17|14:39

Door in de Randstad IC’s alleen op een beperkt aantal stations (minder dan 20) van de grootste steden te laten stoppen wordt al een groot probleem opgelost. Intercity’s alleen gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: langeafstandreizen zodat de gebieden die niet in Holland, Utrecht en Flevoland liggen snel en goed bereikbaar zijn. Voor reizen over korte afstand moet gebruikt worden gemaakt van Metro-, Sprinter- en stoptreinen in het westen. De rest van het land is meestal de pineut.

Ibo de Joode|18.04.17|19:16

Ik denk dat NS beter moet inspelen op wat er in het weekend gaat reizen door allerlei georganiseerde evenementen, verkoop van kortingskaarten van Hema / Ah / Kruidvat en NS zelf. Veel reizigers pakken het laatste weekend als 1 van die kaarten afloopt. En daar kan NS duidelijk op inspelen. Als NS op zo’n moment bijv. de IC van Leeuwarden naar Rotterdam inzet met 3 bakken dan weet je dat er een probleem komt.
En dat heeft niets te maken met meer of minder IC stations in de Randstad

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.