Hogere frequentie voor R-net treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda

Op het traject Alphen aan den Rijn-Gouda gaat vanaf 4 september gedurende de dag elk kwartier een trein rijden. Dit betekent een verdubbeling van de treinfrequentie tussen de twee steden. Dit is een van de maatregelen van de provincie Zuid-Holland, NS, ProRail en de gemeentes Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Gouda om het openbaar vervoer hier te verbeteren.

Een andere maatregel is de komst van twee nieuwe stations. Dit zijn station Boskoop Snijdelwijk in december 2017 en station Waddinxveen Triangel in het komende voorjaar. “Dit geeft reizigers behalve meer reismogelijkheden ook meer mogelijkheden om op de trein te stappen”, aldus de provincie.

Busvervoer

De provincie houdt er al rekening mee dat door de frequentieverhoging meer mensen voor de trein zullen kiezen dan voor de bus. “De buslijnen rond het traject Alphen aan den Rijn – Gouda worden in december 2017 aangepast, zodat ze goed aansluiten op de trein en samen met de trein een goed totaalpakket aan openbaar vervoer in de regio bieden.” Arriva zal in het najaar alle wijzigingen van de buslijnen communiceren aan de reizigers. Overigens blijft de frequentie na 19.00 uur en in de weekenden hetzelfde als momenteel.

Er wordt door de provincie ook rekening gehouden met een periode van ingroei voor de verhoogde frequentie. Het zou daardoor kunnen dat het treinvervoer op het begin niet helemaal volgens plan rijdt. Om deze problemen het hoofd te kunnen bieden, heeft NS maatregelen getroffen, waaronder de mogelijkheid om de trein te ontkoppelen bij storingen. In dat geval kan een treindeel in ieder geval blijven rijden. Ook is er een team van experts die de machinist direct kan helpen bij storingen.

Kwaliteitsverbetering

De frequentieverdubbeling is dus een kwaliteitsverbetering, waar al langer op wordt ingezet. Daarvoor heeft ProRail vorige maand aanpassingen gedaan aan het spoor, de seinen, de beveiliging en aan de spoorwegovergangen. De provincie Zuid-Holland besteedde dit traject aan voor een periode van 15 jaar en sinds december 2016 rijdt NS met R-net treinen op dit traject.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.