NS voert eerste testritten op HSL-spoor uit tussen Antwerpen en Breda

De eerste testritten tussen Breda en Antwerpen over de hogesnelheidslijn zijn een feit. Spoorvervoerder NS heeft bevestigd dat er sinds begin deze maand getest wordt op het spoor. Volgens NS-woordvoerder Ton Boon zullen naar verwachting in het voorjaar van 2018 de eerste treinen op het traject gaan rijden. De komst van deze verbinding is de afgelopen jaren regelmatig uitgesteld.

Dit komt omdat de directe spoorverbinding tussen Breda en Antwerpen werd geplaagd door diverse tegenslagen. In juni van dit jaar werd nog bekend dat de beveiligingssoftware later beschikbaar zou zijn dan verwacht. Staatssecretaris Dijkma van Infrastructuur en Milieu meldde in een brief aan de Tweede Kamer dat het na oplevering zes maanden zou kosten om de IC Brussel “met voldoende kwaliteit over de HSL-Zuid en Lijn 4 in België te laten rijden”.

Directe spoorverbinding

De directe spoorverbinding Breda-Antwerpen maakt onderdeel uit van de IC Brussel, die ook het station van Rotterdam aan doet. De intercity Brussel zal straks twaalf keer per dag starten op Amsterdam Centraal en vier per dag starten op Den Haag Hollands Spoor. Als de testritten tussen Breda en Antwerpen deze herfst zijn afgerond, maken NS en NMBS bekend wanneer de treinen in de dienstregeling gaan rijden.

De directe spoordienst Breda-Antwerpen levert een enorme reistijdwinst op. Nu duurt een reis tussen de steden nog 1 uur en 25 minuten met de stoptrein van de NMBS of een uur met een internationale intercity. Tegen een duurder tarief kunnen Bredanaren via Rotterdam in één uur naar Antwerpen reizen, met gebruik van de Thalys. Met de nieuwe directe spoorverbinding duurt de reis tussen de steden nog maar 32 minuten.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.