Eurostar-treinen op Londen (foto: NS)

Eurostar start nieuwe verbinding Londen-Amsterdam op 4 april

New fleet at London St Pancras

De Eurostar tussen Londen en Amsterdam gaat op 4 april echt rijden. Dat heeft vervoerder Eurostar vrijdag bekend gemaakt. Eigenlijk zou Eurostar al vanaf eind 2017 deze extra verbinding gaan aanbieden, maar die deadline werd niet gehaald. De vervoerder zei hierna in april te willen gaan rijden, maar liet zich verder niet uit over een precieze startdatum, de dienstregeling of de prijs. 

De prijs van de tickets start vanaf 40 euro, maar dit geldt alleen voor de reizigers die er als eerste bij zijn. Hierna lopen de prijzen op. “De lancering van onze nieuwe route naar Nederland is een spannende stap voorwaarts voor reizen over het Kanaal en luidt een nieuw tijdperk in voor de internationale hogesnelheidstreinen”, aldus Nicolas Petrovic, de algemeen directeur van Eurostar.

Dienstregeling

Vanuit Amsterdam Centraal rijdt de Eurostar twee keer per dag naar Brussel Zuid, namelijk om 07.48 uur en 16.48 uur. Andersom rijden er om 11.19 uur en om 20.19 uur Eurostar-treinen vanuit dit Belgische station naar Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast rijden er gedurende de dag ook nog verschillende Thalys-treinen, die een goede aansluiting hebben op de treinen naar Londen.

“Onze nieuwe route markeert het hoogtepunt van de omvangrijke investering in hogesnelheidstreinen aan beide zijden van het Kanaal”, zegt Petrovic. “Door de investering van 1 miljard Britse pond in onze nieuwe hoogtechnologische treinen en de verbeterde connectiviteit op het Europese netwerk, kunnen reizigers nu genieten van een snelle, naadloze treinverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland en van een compleet nieuwe reiservaring.”

Overstap

Ruim een jaar lang zal het nog nodig zijn dat reizigers voor een reis van Amsterdam naar Londen uit de trein moeten stappen op Brussel-Zuid voor de paspoort- en bagagecontrole. Het gaat volgens Eurostar om een tijdelijke maatregel, totdat de Britse en Nederlandse overheden een overeenkomst bereiken die het mogelijk maakt om paspoortcontroles uit te voeren in Nederland. De hoop is om dit in te kunnen voeren tegen eind 2019.

NS is verheugd over de nieuwe treindienst. “Eurostar gaat in april starten op basis van wat mogelijk is”, aldus directeur NS International Heike Luiten. “Onze voorbereidingen zijn dan afgerond zoals gepland. Van Londen richting Amsterdam bieden we onze reizigers vanaf april een fantastisch product aan. Tussen Amsterdam en Brussel gaat Eurostar ook rijden – zo kan Nederland al kennis maken met deze geweldige treinen.”

De spoorvervoerder benadrukt zich verder in te spannen voor een rechtstreekse verbinding, waarbij reizigers vanuit Nederland niet tussendoor uit te trein hoeven. Luiten: “Natuurlijk zouden we liever vanaf de start ook een directe treindienst vanuit Nederland naar Londen aanbieden. NS is blij met de keuze die Eurostar nu maakt en ondertussen blijven we ons inspannen om dit ook richting Londen zo snel als mogelijk te realiseren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Eurostar start nieuwe verbinding Londen-Amsterdam op 4 april”

Kees Boer|11.02.18|15:13

Zal het dan eindelijk zover zijn ? Het is niet alleen in 2017 beloofd,zelfs met een Railplan ’21 al omstreeks de eeuwwisseling

Wiebe Goossen|13.02.18|11:49

Inderdaad is het al heel lang tijd voor een directe en frequente treinverbinding naar Londen tegen billijke prijzen en nu het eindelijk mogelijk is mag niet langer worden gedraald!

Roel Bartlema|14.02.18|14:45

Met deze nieuwe verbinding naar Londen zijn we met de onderbreking in Brussel Zuid ondanks de inzet van ´hoogtechnologische treinen´ minstens honderd jaar teruggezet in de tijd, toen internationale reizigers op grensstations moesten uitstappen om hun bagage en papieren te laten controleren in grote visitatiehallen. Hebben de bedenkers van deze nieuwe verbinding er eigenlijk wel bij stilgestaan dat vóór ´Schengen´ de controles in de (rijdende of stilstaande) treinen plaatsvonden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.