IC Brussel (foto: NS)

Staatssecretaris twijfelt aan termijn vroegboekkorting IC Brussel

Foto NS

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Stientje van Veldhoven, heeft haar bedenkingen bij de termijn van zeven dagen die NS hanteert voor de vroegboekkorting voor de IC Brussel. Daarmee schaart ze zich achter consumentenorganisaties. Deze partijen lieten eerder weten dat ze vonden dat de vroegboekkorting langer te boeken zou moeten zijn. 

Nu de IC Brussel via Breda rijdt, heeft NS heeft besloten een andere tariefstructuur te hanteren. De kaartjes voor deze grensoverschrijdende trein tussen Amsterdam en Brussel zijn in de daluren en doordeweeks goedkoper dan in het weekend. Maar reizigers die last-minute besluiten om de trein te pakken, kunnen fors duurder uit zijn. Daarvoor is de vroegboekkorting in het leven geroepen.

Vroegboekkorting

Het probleem met deze vroegboekkorting is echter dat reizigers alleen in aanmerking komen voor deze korting als ze zeker zeven dagen voor hun reis een ticket kopen. Dit is echter te lang. Een termijn van drie dagen zou veel verstandiger zijn, menen de reizigersorganisaties. Hoewel de staatssecretaris nu ook haar bedenkingen heeft uitgesproken, zal er nog steeds niet per direct iets veranderen aan de tarieven op deze verbinding.

Wel heeft de staatssecretaris NS opgelegd eerder te evalueren wat de effecten zijn van de nieuwe tariefstructuur. NS had al tegen de reizigersorganisaties gezegd te willen kijken naar het voorstel om de termijn te verkorten naar drie dagen, maar de evaluatie zou eigenlijk pas in het najaar van 2018 uitgevoerd worden.

Op verzoek van Van Veldhoven kijkt de spoorvervoerder al drie maanden na de invoering van de nieuwe tariefstructuur naar de gevolgen hiervan. “Ik verwacht van NS dat zij daarbij kritisch kijkt naar de lengte van de vroegboektermijn, het effect op het reizigersgedrag in het weekend en doordeweeks, en de hoogte van de tarieven”, aldus de ambtsvrouwen. “De uitkomsten van de evaluatie zal ik in afstemming met de consumentenorganisaties wegen en met NS bespreken.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Staatssecretaris twijfelt aan termijn vroegboekkorting IC Brussel”

Maarten van Wijk|25.04.18|20:58

Waardeloos deze nieuwe tarieven. Je wordt dus gedwongen ruim van tevoren te boeken én je reistijden te kiezen. Spontaan een dagje weg is nu onbetaalbaar. Een uurtje eerder of later weg uit Antwerpen? Kan ook niet meer.

Ik snap dat het zo werkt met vliegtuigen, of met trein naar Parijs, maar voor steden zo dichtbij als Antwerpen of Brussel, slaat het nergens op. Op Amsterdam-Maastricht of -Groningen zou dit nooit gepikt worden, terwijl dat even ver is. Reizigersbelang totaal genegeerd.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.