Intercity Direct Amsterdam-Rotterdam (foto: NS)

NS lanceert zitplaatszoeker op nieuwe trajecten

Intercity Direct Amsterdam-Rotterdam (foto: NS)

Reizigers zullen later dit jaar op circa tien trajecten gebruik kunnen maken van een app die aangeeft waar in de trein nog zitplaatsen zijn. Een proef op het traject Arnhem-Den Bosch uit 2018 was succesvol en dus wordt de app breder ingezet. De app geeft met de kleuren groen, geel of oranje aan of er kans is op een zitplaats én in welk rijtuig die zitplaatsen te vinden zijn.

Dit meldt de Telegraaf. Het gaat eerst om de trajecten Alkmaar-Sloterdijk, Hoorn-Sloterdijk, Den Haag-Haarlem, Dordrecht-Den Bosch, Utrecht-Nijmegen en Utrecht-Maastricht en later dit jaar ook om het hsl-traject Amsterdam-Schiphol-Rotterdam-Breda. NS kwam met deze app op de proppen nadat uit onderzoek onder conducteurs bleek dat in dertig procent van de treinen reizigers staan terwijl dat niet nodig is.

Realtime data

De app functioneert met realtime data. Sensoren in het spoor meten het gewicht van de rijtuigen en ze kunnen op deze manier bepalen in welke rijtuigen nog plek is om te zitten. Het is de bedoeling dat alle intercity’s en sprinters volgend jaar zijn aangesloten op de zitplaatszoeker. Voor de landelijke uitrol wordt onder andere gebruik gemaakt van de data van het klimaatsysteem dat de CO2 meet.

Volgens de Telegraaf zijn twee oud-studenten niet te spreken over deze NS-app, omdat die gebaseerd zou zijn op hun idee. Het paar zegt al in 2016 een plan met de spoorvervoerder te hebben gedeeld om bezetting te meten via druksensoren in stoelen. NS gebruikt echter een andere methode en zegt al lang voordat de jongens met het plan kwamen bezig te zijn geweest met de inzet van railsensoren om drukte te meten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.