icng mockup (bron: NS)

NS investeert 200 miljoen in extra treinen naar België

icng mockup (bron: NS)

Spoorvervoerder NS heeft nog eens 18 snelle intercitytreinen besteld bij de Franse fabrikant Alstom om naar België te gaan rijden. Hiermee komen 8200 zitplaatsen extra beschikbaar voor de hogesnelheidsverbinding naar België. NS investeert ruim 200 miljoen in deze aanvullende bestelling, aldus de vervoerder maandag.

De bestelling komt bovenop de al 79 al eerder bestelde nieuwe, extra snelle intercity’s. Deze treinen hebben een maximale snelheid van 200 kilometer per uur.

ICNG

De zogenoemde Intercity Nieuwe Generatie (ICNG)-treinen voor de verbinding naar België bestaan uit acht rijtuigen. “Daarmee beschikt de nieuwe vloot straks over meer capaciteit dan de huidige treinen naar Brussel, wat nodig is om de toekomstige reizigersgroei op te vangen”, stelt NS.

De trein die de ICNG België wordt genoemd lijkt erg op de ICNG-trein die voor het binnenlands vervoer is besteld, maar heeft een aantal technische aanpassingen, meer bagageruimte en een extra toilet. Vanaf 2025, wanneer de rijtuigen van IC direct en de Intercity Brussel uit gebruik gaan, zijn 20 nieuwe intercity’s beschikbaar die naast inzet op het binnenlands spoor ook naar Brussel kunnen rijden.

Testritten

Afgelopen mei reden de nieuwe treinen de eerste testkilometers. Dat gebeurde in Velim, waarna ze doorgingen naar de klimaatkamer in wenen. Daar worden de voertuigen onder andere getest op hun prestaties bij winters weer of juist tropische temperaturen. Als de test aan alle testen en de toelating heeft voldaan, moeten de treinen in 2021 voor het eerst reizigers vervoeren.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “NS investeert 200 miljoen in extra treinen naar België”

kees boer|06.08.19|20:23

Ik bepleit nog altijd een Benelux dienst van Amsterdam naar België via Utrecht,Den Bosch,Tilburg,Breda daar er op die relatie draagvlak genoeg is gezien ook dat Utrecht tegen die tijd 400.000 inwoners zal tellen

Paul Lamote|07.08.19|11:39

De huidige Benelux dienst is al verliesgevend laat staan als je via Utrecht gaat rijden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.