Kogel is door de kerk: Eurostar vanaf 2020 rechtstreeks

Foto NS

De Eurostar tussen Amsterdam en Londen rijdt vanaf volgend jaar rechtstreeks. Momenteel vinden nog grenscontroles plaats in Brussel-Zuid. Daar moet ook worden overgestapt. Dat behoort vanaf de dienstregeling 2020 tot het verleden, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in de Tweede Kamer.

Ze heeft een akkoord hierover bereikt met België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De NS en Eurostar moeten nog wel een aantal maatregelen nemen om de rechtstreekse verbinding mogelijk te maken, aldus de bewindsvrouw. Een Brexit zonder een akkoord kan nog wel voor problemen gaan zorgen.

Directe verbinding

De Kamer had er op aangedrongen om snel een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen mogelijk te maken. Dat moet zorgen dat er minder gevlogen wordt op deze route. Het is vanaf 4 april 2018 mogelijk dat Nederlandse reizigers met de trein vanuit Rotterdam en Amsterdam naar Londen reizen.

Maar er waren nog tussentijds paspoortcontroles nodig voordat reizigers uit Nederland en België het Verenigd Koninkrijk in mochten. NS-topman Roger van Boxtel zei eerder al te hopen dat eind 2019 afspraken zouden zijn gemaakt over een rechtstreekse trein. Eurostar ging ervan uit dat de eerste directe treinen in 2020 zullen rijden.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Kogel is door de kerk: Eurostar vanaf 2020 rechtstreeks”

Wiebe Goossen|01.10.19|18:41

Dát heeft geduurd! Kon dat nou niet véél eerder geregeld worden? En wat nou Brexit, wie maakt het wat uit gewoon weer zijn paspoort te laten zien op Britse bodem? Met de trein naar Londen – een jongensdroom!

kees boer|01.10.19|20:17

Waarvoor kan er eventueel geen douanecontrole in de trein plaatsvinden ? Dat was vroeger een standaardregel

Rinique|21.10.19|16:15

gwn automatische paspoort controles zoals op de luchthavens ? Wat is daar zo moeilijk aan ?
Maar Boris zal ongetwijfeld nog roet in het eten gooien……………

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.