conducteur

NS verdeelt zes miljoen euro onder medewerkers

NS keert dit jaar een bonus van in totaal zes miljoen euro uit aan de medewerkers. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan ongeveer 20.000 personeelsleden, als waardering voor hun inzet de afgelopen jaren. De Raad van Bestuur en de top van het bedrijf delen niet mee in deze geldelijke beloning. 

Dit maakte NS-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2019. Die bonus wordt doorgegeven, omdat de spoorvervoerder zelf van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een bonus mag verwachten van 6 miljoen euro. Dit omdat de vervoerder op alle twaalf prestatie-indicatoren aan de afspraken heeft voldaan. Op tien daarvan is zelfs de streefwaarde gehaald. Bovendien is de reizigerstevredenheid toegenomen naar 89 procent in 2019.

Financieel resultaat

Vorig jaar wist NS een omzet te behalen van 6.661 miljoen euro en een nettowinst van 215 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. Die winst werd bijna volledig verwezenlijkt op de Nederlandse markt, door extra reizigerskilometers, meer ritten met de OV-fiets en een beperkte stijging van de kosten.

Dat NS een gezond financieel resultaat behaald is ook noodzakelijk, benadrukte financieel directeur Bert Groenewegen. “Alleen dan kunnen we blijven investeren en ook het treinkaartje betaalbaar houden.” De spoorvervoerder meent hierdoor dat de huidige kasstroom en de financieringscapaciteit voldoende zijn voor het NS-investeringsprogramma van circa 3,7 miljard tot 2024. Dat geld wordt gestoken in treinen, stations en in IT.

Buitenlandse activiteiten

Het valt op dat de concessies van NS buiten Nederland het op financieel gebied minder goed hebben gedaan. Het resultaat in Groot-Brittannië is met 33 miljoen euro gedaald naar 29 miljoen euro. De vervoerder noemde de situatie bij de Britten turbulent en onzeker. Afgelopen jaar besloot Transport of Scotland de concessie in Schotland bijvoorbeeld niet nog eens drie jaar te verlengen en er loopt een onderzoek naar de inrichting van de spoorsector.

Abellio moest in Duitsland het jaar afsluiten met een nettoverlies van 28,8 miljoen euro. Dit kwam onder andere door afspraken over een nieuwe cao die door Deutsche Bahn is afgesloten. Door krapte op de arbeidsmarkt heeft Abellio geen keuze dan die te volgen. Ook de opleidingskosten zijn hoger en Abellio ontving minder vergoeding, omdat door werkzaamheden minder goede prestaties werden gehaald voor punctualiteit. Wel verwacht NS over de hele contractperiode winstgevend te zijn in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Duitsland.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS verdeelt zes miljoen euro onder medewerkers”

Wiebe Goossen|03.03.20|14:40

Verdiend, personeel mag best beloond worden voor prestatie!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.