VIRM-dubbeldekker NS op spoor (foto: NS)

NS schrapt extra spitstreinen om coronavirus

NS laat op elf trajecten voorlopig geen extra spitstreinen rijden. Daarmee speelt de vervoerder onder meer in op het feit dat veel mensen vanwege het coronavirus de komende tijd thuis zullen werken. Vrijdagochtend was het ook een stuk rustiger op stations dan gebruikelijk.

Op donderdag kondigde het kabinet extra maatregelen af om de verspreiding van het coronavirus in Nederland te beperken. Daarbij werd onder meer aanbevolen dat mensen zoveel mogelijk thuis werken. Ook evenementen met meer dan honderd deelnemers mogen de komende tijd niet plaatsvinden. Intussen hebben ook universiteiten en hogescholen al hun fysieke college’s geschrapt en hebben de ontwikkelingen uiteraard ook gevolgen voor de inzetbaarheid van het NS-personeel.

Hardst nodig

Daarom rijden voorlopig op een beperkt aantal trajecten geen extra spitstreinen. Dit betekent dat overal de reguliere treindienst gewoon doorgaat. NS wil het beschikbare personeel “in kunnen zetten waar ze het hardst nodig zijn, op de reguliere treindiensten, om Nederland zo goed mogelijk in beweging te houden.”

Het besluit komt ook niet uit de lucht vallen. “De afgelopen week hebben we al veel minder reizigers gezien in de trein. Vooral in de provincie Noord-Brabant zijn de reizigersaantallen fors gedaald. Daarnaast is de verwachting dat het aantal reizigers nog verder zal afnemen door de maatregel van de overheid om zoveel als mogelijk thuis te werken en het besluit van Hogescholen en Universiteiten om hoorcolleges online te doen.”

Op de volgende trajecten zijn de extra spitstreinen voorlopig geschrapt:

 • Tussen Den Helder en Alkmaar vervallen de intercity’s van/naar Eindhoven en verder
 • Tussen Amersfoort en Deventer vervallen de extra spitsintercity’s
 • De rechtstreekse treinen tussen Dordrecht en Eindhoven rijden niet
 • Tussen Haarlem en Alkmaar rijden de extra spitsintercity’s niet
 • Tussen Den Bosch en Oss rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Amsterdam en Enkhuizen rijden de extra spitsintercity’s in de spits niet
 • Tussen Groningen en Assen rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Utrecht Centraal en Houten Castellum rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Breukelen en Veenendaal Centrum rijden de extra spitssprinters niet
 • De museumtrein van en naar Utrecht Maliebaan rijdt niet
 • Tussen Harderwijk en Amersfoort rijden de extra spitssprinters niet

Boekenweekgeschenk

NS heeft de actie van het gratis reizen op vertoon van het boekenweekgeschenk uitgesteld. De actie wordt verzet naar een andere, nog nader te bepalen datum. “Vanwege de maatregelen van de regering vinden we het geen goede datum. We denken dat veel mensen weinig zin hebben om op reis te gaan”, aldus een woordvoerder tegen het ANP.

Lees ook: OV-sector brengt noodscenario’s in kaart voor coronavirus

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.