Sprinter Den Bosch. Foto: Beeldbank NS

Basisdienstregeling NS probleemloos van start

Sprinter Den Bosch. Foto: Beeldbank NS

NS hanteert sinds zaterdagochtend een basisdienstregeling waarmee tot 35 procent van het normale aantal treinreizigers vervoerd kan worden. In de praktijk is er nog zo’n 10 procent van het reizigersvolume over.

“NS en ProRail willen er met de speciale basisdienstregeling voor zorgen dat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein kunnen pakken”, schrijft de spoorvervoerder. Door het coronavirus zijn er niet alleen veel minder treinreizigers, de uitval van ziek personeel is ook veel groter dan normaal. Daardoor reden er al de laatste tijd al minder treinen. Met de basisdienstregeling kan de NS dus tot een derde van het gebruikelijke aantal reizigers aan.

Intercity’s op drie trajecten

De basisdienstregeling betekent onder meer dat er vrijwel geen intercity’s meer rijden in Nederland. Uitzonderingen zijn de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder en Maastricht-Eindhoven, omdat op (delen van) die routes geen Sprinters rijden. Deze intercity’s stoppen tijdelijk op alle tussengelegen stations. De Sprinters nemen verder al het treinverkeer voor hun rekening. Momenteel rijden er vanaf elk station in Nederland twee treinen per uur in beide richtingen.

Situatie vraagt veel

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “Iedereen die echt met de trein moet, kan op elk station twee keer per uur een trein nemen in elke richting. De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bij zetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging.”

De tijdelijke dienstregeling in beeld (afbeelding NS):

Speciale basisdienstregeling NS. Afbeelding: NS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Basisdienstregeling NS probleemloos van start”

Gert-Jan Hondelink|23.03.20|13:29

Intercity’s rijden op vier trajecten, nl. ook op het traject Ut-Es

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.