Station Utrecht Centraal, foto: ANP

NS-topman: reizen met de trein niet bedoeld voor dagje uit

Het reizen met de trein is niet bedoeld als een dagje uit, maar om mensen in vitale beroepen zoals de zorg naar hun werk te brengen. Dit benadrukt NS-topman Roger van Boxtel. Hij gaf aan op Twitter dat het zaterdag, op de eerste dag van de speciale basisdienstregeling van de NS, op verschillende plekken “her en der toch druk” is geweest in de trein.

De directeur riep reizigers op om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te houden. “Voor de veiligheid/gezondheid van uw mede-reizigers, van de collega’s van NS en andere OV- bedrijven en van uzelf.” NS riep mensen zondag op niet met de trein te reizen als dit niet strikt noodzakelijk is om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

NL-alert

Nederlanders ontvingen zondag een zogenaamd NL-alert-bericht van de Rijksoverheid. Daarin werden ze opgeroepen de adviezen van de overheid op te volgen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. “Blijf thuis”, staat in het sms-bericht. “Bescherm uzelf en de mensen om u heen. Samen tegen corona.” De oproep om afstand te houden is ook in het Engels geschreven.

Hoewel NS meldde dat het zondag een stuk minder druk was in de treinen in vergelijking met zaterdag, bleken ook zondag mensen geen gehoor te geven aan de waarschuwingen om afstand van elkaar te houden. Op Twitter berichtten boze boswachters en andere natuurbeheerders over wandelaars en fietsers die ondanks alle waarschuwingen toch in groepjes de natuur in trokken.

Basisdienstregeling

De NS zegt dat het aantal treinreizigers door de coronamaatregelen met 90 procent is gedaald. De speciale basisdienstregeling zorgt er volgens de vervoerder voor dat 35 procent van het normale aantal reizigers met de trein kan reizen. Met de huidige regeling moet er volgens NS voldoende ruimte zijn voor iedereen.

Het bedrijf adviseert reizigers altijd vlak voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te checken. Volgens de woordvoerder zijn er geen meldingen binnengekomen in de speciaal hiervoor bestemde app van reizigers over dat ze het te druk hebben ervaren in de trein. Wel waren er wat berichten van conducteurs die constateerden dat er toch flink wat mensen aan boord waren.

(Bron: ANP)

Lees meer in het dossier over het coronavirus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.