Staatssecretaris: helderheid nodig over oorzaak treinongeluk Hooghalen

Het is belangrijk dat er snel helderheid komt over de oorzaak van het treinongeluk in Hooghalen, waarbij vrijdag een 58-jarige NS-machinist om het leven kwam. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. “Mijn gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en collega’s van de machinist. Ook leef ik mee met de gewonde en geschrokken reizigers en het personeel van NS, ProRail en hulpdiensten.”

Op het spoortraject Beilen-Assen vond vrijdagmiddag rond 16.10 uur een aanrijding plaats tussen een NS-trein en een trekker met aanhanger. Dit gebeurde toen de tractor op een onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen wilde oversteken. Toen het ongeluk gebeurde zaten er ongeveer vijftig reizigers in de trein, waarvan er twee lichtgewond raakten.

Toedracht ongeval

Van Veldhoven: “Ik vind het belangrijk dat snel helderheid komt over de toedracht van het ongeval. De politie, inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en inspecteurs van de Inspectie SZW zijn ter plaatse gegaan voor onderzoek. De bestuurder van de tractor is ongedeerd en zal door de politie worden gehoord en daarna door de ILT worden bevraagd. Ook zullen passagiers worden gehoord. Bij het onderzoek worden de Automatische Ritregistratie (ARR) en (mogelijke) camerabeelden betrokken.”

Er wordt hard gewerkt aan herstelwerkzaamheden, maar die duren langer dan verwacht. Bij de ernstige aanrijding ontstond grote schade aan sporen, bovenleiding en trein. De voorste wielen van de trein reden uit de rails. De verwachting is dat maandag vanaf 16.00 uur de treinen weer kunnen rijden.

Onbewaakte overweg

Voor het ongeluk was ProRail al met betrokkenen in gesprek over het definitief opheffen van deze particuliere onbewaakte overweg. De infrabeheerder wil dat alle onbewaakte overwegen zo snel mogelijk verdwijnen en er zijn zelfs afspraken over gemaakt met staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Het is de bedoeling dat alle overwegen die niet beveiligd zijn door spoorbomen of bellen in 2023 opgeheven of beveiligd worden.

Spoorvakbond VVMC vraagt het kabinet om nog vaart te maken met die plannen. “Onbewaakte overwegen moeten nog sneller aangepakt worden. Eventuele bestuurlijke problemen met gemeenten, provincies, lokale grondeigenaren en rechthebbenden moeten nog sneller worden opgelost. Indien mogelijk en nodig moet de minister sneller haar aanwijzingsbevoegdheid gebruiken. Alles om meer dodelijke slachtoffers en leed te voorkomen.”

Lees ook:

Machinist overleden na botsing bij Hooghalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Staatssecretaris: helderheid nodig over oorzaak treinongeluk Hooghalen”

kees boer|18.06.20|12:08

Helemaal mee eens met de staatssecretaris;dit bewijst opnieuw dat alle onbewaakte overwegen moeten verdwijnen !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.