Eurostar rijdt vanaf dit najaar rechtstreeks naar Londen

Foto NS

Reizigers hoeven vanaf dit najaar niet langer in Brussel de trein te verlaten als ze van Amsterdam naar Londen reizen met de Eurostar. Dat is het resultaat van de verdragen die dinsdag zijn getekend door Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. Daardoor wordt een rechtstreekse verbinding tussen Nederland en Engeland werkelijkheid.

De paspoortcontrole en securitycheck kunnen straks worden uitgevoerd in Amsterdam en Rotterdam en dat betekent dat reizigers de hele rit gewoon kunnen blijven zitten. Dit was al lange tijd de ambitie, maar daar moest nog een akkoord over worden bereikt.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat plaatste namens Nederland haar handtekening onder de afspraken. De nadere afspraken zijn gebaseerd op het bestaande security verdrag voor treindiensten door de Kanaaltunnel dat in 1993 werd gesloten tussen Frankrijk, het VK en België.

Duurzaam alternatief

Ze is blij met de afspraken, omdat het hierdoor nog aantrekkelijker wordt om met de trein naar de Britse hoofdstad te reizen. “Straks reis je in dik vier uur comfortabel, makkelijk en dus snel met de trein van Amsterdam naar Londen. Geen gedoe meer met checks en oponthoud in Brussel. Een Eurostar-trein heeft grofweg twee keer zoveel zitplaatsen als een gemiddeld vliegtuig en de CO2-uitstoot per passagier ligt fors lager. Daarmee is de trein naar Londen echte een duurzaam en volwaardig alternatief voor vliegen.”

Eigenlijk zou de eerste rechtstreekse Eurostar tussen Amsterdam en Londen al eind april moeten rijden, maar de vervoerder moest in maart stoppen met de internationale verbinding door de corona-crisis. Om die reden heeft ook de testfase voor de rechtstreekse verbinding (zonder oponthoud in Brussel) vertraging opgelopen. Het is nu de bedoeling dat Eurostar op 9 juli weer start met deze verbinding. Geleidelijk wordt de frequentie dan ook opgeschroefd, met twee treinen per dag in augustus en een derde per dag in het najaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

5 reacties op “Eurostar rijdt vanaf dit najaar rechtstreeks naar Londen”

Jaap Huisman|07.07.20|14:37

Stopt deze trein ook in Antwerpen?

Bas|07.07.20|15:32

Antwerpen Centraal en Schiphol Airport worden door de Eurostar overgeslagen. Echter biedt Thalys wel aansluitende diensten aan, waardoor u vanuit deze stations met een relatief korte overstap op Brussel Zuid, per Eurostar naar Londen kunt reizen.

Alfred Kleijn|14.07.20|18:16

Er was toch in februari al een verdrag getekend dat de rechtstreekse Eurostar zou gaan rijden, en wel vanaf april 2020? Dat ging niet door, maar dat verdrag is wel getekend. Waarom moest er nu dan nóg een verdag over de rechtstreekse Eurostar worden getekend?

Alfred Kleijn|14.07.20|18:18

Er is toch in februari 2020 al een verdrag getekend dat de rechtstreekse Eurostar zou gaan rijden, en wel vanaf april 2020? Dat laatste ging niet door, maar dat verdrag is wel getekend. Waarom moest er dan nu nóg een verdrag over de rechtstreekse Eurostar worden getekend?

Anneke Westerhoff|21.08.20|12:24

Vanuit Londen kun je een aantal keren per dag ook een goedkopere boeken, op dit moment zie ik veel duurdere prijzen vanuit Amsterdam. Kunt u aangeven wanneer je ook weer betaalbare ritten kunt boeken vanuit Amsterdam. Ik pakje nl. altijd het vliegtuig op de heenreis en terug met de Eurostar, maar nu zit ik zeker liever niet in een vliegtuig en daarbij de drukte op Schiphol.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.