Binnenkomende sprinter (foto: NS)

NS blokkeert klantaccounts na verdachte logins

NS, sprinter, rijden, station

De gegevens op 2.200 klantaccounts van NS zijn mogelijk onrechtmatig ingezien. Uit voorzorg heeft de spoorvervoerder deze accounts geblokkeerd en er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Hoewel de accounts zijn geblokkeerd, zijn alle gegevens wel behouden en NS benadrukt dat de accounts hierdoor nu veilig zijn.

Experts kwamen erachter dat deze NS-accounts onrechtmatig zijn ingezien bij een onderzoek naar verdachte pogingen om in te loggen op Mijn NS. Er werd ontdekt dat iemand wel inlogde met het emailadres en het wachtwoord, maar door de wijze waarop dit gebeurde, denkt de vervoerder dat het niet de klant zelf was. “Mogelijk wordt de combinatie van e-mailadres en wachtwoord ook voor andere websites gebruikt en is deze daar in verkeerde handen terechtgekomen”, aldus de spoorvervoerder.

Sterk wachtwoord

NS heeft contact opgenomen met de reizigers die hierdoor zijn getroffen. Zij zijn geadviseerd om een nieuw, sterk wachtwoord in te stellen en om niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor meerdere accounts, om herhaling van deze situatie te voorkomen. Bovendien is er aangifte gedaan van computervredebreuk bij de politie en heeft NS melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bovendien is een team van gespecialiseerde IT-securityexperts en externe experts op dit moment bezig met een aanvullend onderzoek. Zij hebben tot nog toe geen aanwijzigingen gevonden dat de gegevens van deze klanten zijn misbruikt, maar als het onderzoek toch nog iets anders uitwijst, zullen de betrokken klanten hierover worden geïnformeerd. Reizigers kunnen zelf ook op de website haveibeenpwned.com controleren of het eigen mailadres voorkomt op lijsten met gestolen informatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.