Eurostar op Amsterdam CS (bron: NS)

Eurostar dringt aan op extra steun om voortbestaan te garanderen

Het voortbestaan van Eurostar, de exploitant van de hogesnelheidstrein tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland, komt in gevaar als aanvullende financiële steun uitblijft. De vervoerder dringt bij de Britse overheid aan op een reddingsoperatie om te voorkomen dat het geld komende zomer op is. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

De inkomsten van Eurostar liggen drastisch lager als gevolg van de coronamaatregelen. Er rijdt op dit moment nog maar één trein per dag tussen Londen, Parijs en Brussel. Het aantal treinreizigers op de internationale lijn ligt sinds maart vorig jaar 95 procent lager. Vanaf deze week gelden bovendien nieuwe reisbeperkingen. Alle reizigers naar het Verenigd Koninkrijk moeten voortaan, bovenop de quaranatineplicht, bij aankomst een negatieve coronatest overleggen.

Zeer ernstige situatie

Aandeelhouders staken al 200 miljoen euro in Eurostar, dat tegenover de Financial Times zijn belang als ‘groene toegangspoort naar Europa’ benadrukt. Zij gaven aan dat deze steun niet oneindig is, terwijl de vervoerder nu van een zeer ernstige situatie spreekt. Bovendien kunnen ook luchtvaartmaatschappijen en luchthavens rekenen op extra steun vanuit de Britse overheid, aldus Eurostar. “We vragen nogmaals om dit uit te breiden naar internationale hogesnelheidstreinen.”

De Britse staat verkocht in 2015 zijn belang van 40 procent in Eurostar en is zodoende geen eigenaar meer van de vervoerder. Frankrijk heeft met 55 procent de meeste aandelen in handen, de Belgische staat is voor 5 procent aandeelhouder. De Britse regering zegt sinds het begin van de coronacrisis intensief contact te hebben met Eurostar. “We zullen nauw met hen blijven samenwerken om de veilige herstart en het herstel van internationale reizen te ondersteunen.”

Gevolgen voor heel het land

Verschillende Britse zakenleiders, verenigd in de groep London First, dringen eveneens aan op steun voor Eurostar. Zij uitten hun bezorgdheid afgelopen weekend in een brief aan het Britse ministerie van Financiën. De groep roept op om snel maatregelen te nemen om de toekomst van Eurostar veilig te stellen en daarmee nadelige economische gevolgen voor heel het Verenigd Koninkrijk te voorkomen.

Lees ook: Rechtstreekse Eurostar van Amsterdam naar Londen van start

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.