Station Nijmegen sneeuw (foto: NS)

NS rijdt na negen dagen weer reguliere dienstregeling

Station Nijmegen zondag in de sneeuw. Foto: NS

NS heeft maandag na ruim een week weer de reguliere dienstregeling opgestart. Nu de dooi is ingezet, zijn opstelterreinen beter bereikbaar voor controles en onderhoud en komen er steeds meer treinen beschikbaar. Op verschillende trajecten in met name de Randstad zijn er nog wel vertragingen, vooral vanwege de beperkte beschikbaarheid van materieel. In het stad- en streekvervoer leverde de ijzel maandagochtend enige hinder op.

Hoewel de dienstregeling weer normaal is opgestart, waarschuwt NS nog wel dat treinen kunnen uitvallen en dat er minder of kortere treinen rijden dan normaal. Er wordt namelijk rekening gehouden met meer storingen dan normaal omdat de voertuigen vorige week in extreme kou hebben stilgestaan. Rond 09.30 uur waren er negen storingen op het spoor. Op verschillende trajecten tussen Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Utrecht en Amersfoort rijden tot zeker dinsdag minder intercity’s. Tussen Amsterdam Centraal en Almere Centrum rijden helemaal geen intercity’s.

Treinen waar nog veel ijs op zit, gaan door de ‘de-icing’ straten en krijgen een onderhoudsbeurt. NS reed afgelopen negen dagen een aangepaste dienstregeling vanwege de sneeuwval en strenge vorst. De hele dag is er verder extra aandacht voor het effect van dooi op treinen en spoor, aldus NS en spoorbeheerder ProRail. “Dooi veroorzaakt vocht en dat gaat niet goed samen met technische installaties van de trein. Deze technische installaties zijn bestand tegen water, maar poedersneeuw komt op onverwachte plekken terecht.”

IJzel

Met uitzondering van het zuidwesten geldt maandagochtend voor heel het land code rood vanwege verraderlijke gladheid door ijzel. Dat heeft dus niet voor extra problemen gezorgd op het spoor. NS vreesde er zondag nog voor dat medewerkers mogelijk moeite zouden hebben hierdoor op werk te komen. De regionale vervoerders ondervinden eveneens geen hinder op het spoor.

In het stad- en streekvervoer zorgde de ijzel wel voor enkele problemen. Desondanks werd ’s ochtendsvroeg in vrijwel heel het land de normale dienstregeling opgestart. De bussen van Connexxion bleven in Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee wel tot 07.30 uur binnen; EBS startte de dienstregeling in Zuid-Holland pas om 08.00 uur en die in Waterland om 09.00 uur. Arriva haalde de bussen in Friesland om 07.00 uur alweer van de weg omdat het vanwege de gladheid niet verantwoord was om door te rijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.