Wopke Hoekstra (foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen)

Minister Hoekstra: NS moet besluit nemen over aantal treinen

Beeldbank Rijksoverheid

NS kan zonder aanvullende steun niet met deze aantallen treinen blijven rijden. Hierover moet de spoorvervoerder met het ministerie van Infrastructuur besluiten nemen, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het volhouden van de dienstregeling “lijkt op termijn financieel gezien niet vol te houden”, leest de bewindsman in de jaarcijfers van het vervoersbedrijf, waarvan de Staat de enige aandeelhouder is. Hij is met het bedrijf in gesprek over eventuele verdere staatssteun.

NS maakte donderdag bekend over 2020 een recordverlies van 2,6 miljard euro te hebben geleden. President-directeur Marjan Rintel zei in een toelichting dat de NS meer geld nodig heeft van de overheid. Over eventuele aanvullende steun is Hoekstra in gesprek, maar “het is aan de NS om de organisatie op termijn weer financieel gezond te maken”. Dat is volgens de bewindsman broodnodig. Mensen reizen veel minder met de trein door de coronamaatregelen, en ook de komende jaren verwacht de vervoerder minder reizigers.

Bezuinigingen

Over het afbouwen van de dienstregeling moet NS zelf beslissingen nemen, benadrukt Hoekstra. Dat gebeurt wel in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Verder moet de vervoerder volgende de minister aan de slag met bezuinigingen. NS heeft een pakket samengesteld dat 1,4 miljard euro aan bezuinigingen moet opleveren. Er zullen circa 2.300 banen verdwijnen, zonder dat hierbij gedwongen ontslagen vallen.

NS stelde bij de bekendmaking van de jaarcijfers voldoende extra financieringsmogelijkheden te hebben om de continuïteit dit jaar te garanderen. Dat komt onder meer omdat de beschikbaarheidsvergoeding voor de OV-sector onlangs tot oktober 2021 is verlengd. Door deze regeling komt de kostendekkingsgraad uit op 93 procent.

(Bron: ANP/DM)

Lees ook: NS lijdt 2,6 miljard euro verlies door coronacrisis

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

2 reacties op “Minister Hoekstra: NS moet besluit nemen over aantal treinen”

Wiebe Goossen|25.02.21|16:33

Is dit een stiekeme voorbereiding om gaandeweg NS als bedrijf weg te drukken?

Corry27|26.02.21|18:01

De NS ‘moet’ op dit moment helemaal niks.
Laat de treinen zo normaal mogelijk rijden.
Deze Minister van Financien; vice-premier van dit nu demissionaire kabinet en lijsttrekker CDA heeft NS NIETS te dicteren Zelfde geldt Stas Van Veldhoven (D66) die de tak’openbaar vervoer’ beheert.
Dan de ‘andere poot’ I+ W:Cora van Nieuwenhuizen De minister van ‘Asfalt en Vliegen’.
Leg wat minder asfalt aan.’Asfalt’ trekt ‘Asfalt’ aan.
Rapport Club van Rome: gepubliceerd 1972.
Toen waren ze er nog niet.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.