Trein Qbuzz MerwedeLingeLijn

Dagenlang geen treinen op deel MerwedeLingelijn door defect spoor

ProRail heeft donderdagmiddag het treinverkeer op de MerwedeLingelijn stilgelegd tussen Gorinchem en Leerdam. Een inspecteur van de spoorbeheerder stuitte op een defect spoor, waarvan het herstel tot dinsdag duurde. Er konden pas weer treinen rijden nadat een stuk spoor van 1,3 kilometer volledig was vernieuwd.

Naast geplande werkzaamheden controleert ProRail met regelmaat de kwaliteit van de rails, wissels en ballast. Tijdens een inspectieronde zag een inspecteur donderdag dat een aantal klemmen en onderdelen van het spoor niet goed waren bevestigd of los waren gekomen. Nadat het treinverkeer was stilgelegd, bleek dat dit probleem zich op 1,3 kilometer spoor voordeed.

Complete spoorvernieuwing

De herstelwerkzaamheden duurden meerdere dagen omdat ProRail er samen met de aannemer voor heeft gekozen het aangetaste stuk spoor volledig te vernieuwen. Normaal gesproken kost het plannen en uitvoeren van een dergelijk project twee jaar, aldus de spoorvervoerder. Om het bestaande spoor te herstellen, zouden 7.000 bevestigingsplaatjes nodig zijn. Die zijn niet op voorraad en het wachten hierop zou nog langer duren dan vernieuwing.

Vervoerder Qbuzz reed op de MerwedeLingelijn tijdelijk een dienstregeling tussen Dordrecht en Gorinchem en Geldermalsen en Leerdam. Tussen Gorinchem en Leerdam werden bussen ingezet.

Dit bericht is op dinsdag 20 april geüpdatet.

Lees ook: Opknapbeurt treinen op MerwedeLingelijn afgerond

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.