ICE Betuweroute (foto: NS)

NS maakt plannen voor nieuwe nachttrein Amsterdam-Zürich

Beeldbank NS

NS werkt met vervoerders SBB, ÖBB en Deutsche Bahn aan een dagelijkse nachttrein naar Zürich. Als het aan de spoorvervoerders ligt, kunnen reizigers eind 2021 of begin 2022 in de trein stappen. Het plan is om elke avond vanuit Amsterdam via het Rhein-Ruhrgebied en Basel ’s ochtends aan te komen in Zwitserland. In omgekeerde richting arriveert dan elke ochtend een nachttrein vanuit Zürich in Nederland.

Op dit moment werkt NS met de drie partners alle details uit ter voorbereiding op de nieuwe nachttrein. Daaronder vallen bijvoorbeeld de dienstregeling, personeelsplanning en aanpassingen aan het materieel. De nachttrein Amsterdam-Zürich is een nieuwe treindienst die aan het Europese netwerk wordt toegevoegd. Sinds kort is Nederland weer aangesloten op dit netwerk dankzij de komst van de nachttrein tussen Amsterdam en Wenen.

Populaire bestemmingen

Zürich en Basel zijn volgens NS populaire bestemmingen voor zowel recreatieve als zakelijke reizen. Reizigers naar Zwitserland moeten nu nog meerdere keren overstappen in bijvoorbeeld Hannover of Frankfurt. De nachttrein zorgt er ook voor dat het vanaf Basel of Zürich gemakkelijk is om naar verdere bestemmingen door te reizen in Zwitserland en Italië.

Met de nachttrein wordt daarnaast gezorgd voor een extra verbinding tussen Nederland en populaire steden in het Rhein-Ruhrgebied zoals Düsseldorf en Keulen. Het traject komt namelijk bovenop de bestaande zeven dagelijkse ICE’s naar Frankfurt, waarvan er één doorrijdt naar Basel. In Duitsland wordt de nachttrein ook gebruikt als nacht-intercity. “Hiermee geeft de nachttrein ook invulling aan de ambities uit de actie-agenda luchtvaart-spoor”, meldt NS.

Lees ook: NS en ÖBB gestart met nachttrein Amsterdam-Wenen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “NS maakt plannen voor nieuwe nachttrein Amsterdam-Zürich”

Wiebe Goossen|08.06.21|12:17

Kan interessant zijn voor mensen die bijvoorbeeld het oersaaie traject door het Ruhrgebiet wel graag eens ongestoord zouden passeren….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.