Reizigers station Amersfoort

Dienstregeling NS overdag weer op oude niveau

NS rijdt weer nagenoeg dezelfde dienstregeling als voor de coronacrisis. Na de gestage stijging van reizigers, ziet de spoorvervoerder ook het aantal abonnementhouders voorzichtig oplopen. Daarnaast activeren veel reizigers met NS Flex hun abonnement weer. Reizen met de trein zit “echt weer in de lift” volgens president-directeur Marjan Rintel.

“Onze dienstregeling is daar weer helemaal klaar voor”, zo verwijst Rintel naar de nieuwste stappen die zijn gezet in het opschalen van de dienstregeling. Dit betekent dat onder meer de intercity tussen Amsterdam en Eindhoven weer elke tien minuten rijdt. “Een belangrijk moment voor NS na een zware periode waarin we veel hebben moeten vragen van onze reizigers en collega’s.”

Alleen extra forensenstreinen en uitgaanstreinen rijden nog niet. Op 5 juli gaan wel weer alle nachttreinen rijden. Het gaat dan om de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht. Het nachtnet in de Randstad is afgelopen maanden gewoon blijven rijden.

Voorzichtige stijging abonnementen

Verder ziet NS dus ook een voorzichtige groei van abonnementen. Voor corona had de spoorvervoerder ruim 2,5 miljoen abonnementhouders. Ruim 92 procent van hen koos ervoor deze niet op te zeggen tijdens de coronacrisis. Voor velen gaf de mogelijkheid om NS Flex te pauzeren de doorslag. Het aantal abonnementhouders van NS Flex is sinds het begin van de coronacrisis verdubbeld.

Deze nieuwe standaard voor abonnementen die eind 2019 werd geïntroduceerd bleek volgens NS juist in coronatijd geschikt. Met NS Flex kunnen abonnementhouders namelijk maandelijks schakelen tussen abonnementsvormen of het abonnement pauzeren. “Omdat tijdens grote delen van de coronacrisis er alleen noodzakelijke reizen gemaakt konden worden, hebben veel abonnementhouders hun abonnement omgezet naar NS Flex en de pauzeknop ingedrukt.”

Gemiddeld verwelkomt NS op dit moment ruim 40 procent van het oude aantal reizigers. In het weekend ligt dit een stuk hoger met ruim 60 procent ten opzichte van 2019.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.