Trein Abellio in Duitsland (foto: NS)

NS grijpt in bij Abellio Duitsland vanwege ‘onacceptabel perspectief’

Abellio Duitsland verkeert in financieel zwaar weer. Zonder ingrijpen kunnen de verliezen van de dochteronderneming van NS oplopen naar 30 tot 50 miljoen euro per jaar. Daarom wordt onder toezicht van de rechtbank overgegaan tot herstructurering van de spoorvervoerder. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra in een Kamerbrief.

De minister spreekt van “een onacceptabel perspectief”, omdat de verschillende concessies in Duitsland nog acht tot twaalf jaar doorlopen. Daarmee is het niet mogelijk om de continuïteit van de NS-dochter te borgen en bovendien is de Nederlandse reiziger hiermee niet gediend. “De activiteiten van NS in het buitenland moeten bijdragen aan het belang voor de Nederlandse reiziger, door betere internationale verbindingen en grensoverschrijdend verkeer en door een positief financieel resultaat.”

NS is sinds 2008 met Abellio actief in Duitsland, op dit moment in negen regionale concessies in vijf deelstaten. Met circa 3.000 medewerkers en ruim 275.000 reizigers per dag is het een belangrijke speler op de Duitse spoormarkt.

Externe factoren

De financiële problemen van Abellio zijn voor een groot deel te wijten aan factoren van buitenaf. Het gaat bijvoorbeeld om hogere personeelskosten door nieuwe cao’s, maar ook een toename van spoorwerkzaamheden brengen extra kosten met zich mee. Dit zorgt niet alleen voor uitgaven voor extra kosten voor vervangend vervoer, maar ook voor niet gehaalde prestatieafspraken zoals voor punctualiteit. Met boetes tot gevolg.

De herstructurering van Abellio Duitsland wordt gestart onder toezicht van een rechtbank. Er is een externe herstructureringsexpert toegetreden tot het managementteam, die het proces begeleid. De afhankelijkheid tussen de verschillende vennootschappen wordt verbroken, waardoor het mogelijk wordt om per concessie tot een oplossing te komen. Dat moet binnen circa een halfjaar duidelijkheid scheppen.

70 miljoen euro

Abellio krijgt voor de herstructurering een lening van 70 miljoen euro van NS. Die komt in plaats van een eerdere gedane toezegging van hetzelfde bedrag. Het ministerie van Financiën heeft – als enige aandeelhouder van NS – het besluit tot herstructurering en financiering goedgekeurd. Dat is gedaan “met het oog op het belang van de Nederlandse reiziger en belastingbetaler”, aldus Hoekstra.

Mocht de herstructurering tot niets leiden of de financiering niet langer toereikend zijn, dan moet volgens Duitse wetgeving een formele insolventieprocedure worden ingezet bij de rechtbank. Dat houdt in dat de controle van Abellio Duitsland wordt overgenomen door een administrator of curator.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.