Utrecht CS stationshal coronatijd

Grootste daling van NS-reizigers bij stations in Randstad

Het aantal in- en uitstappers bij NS op een gemiddelde werkdag is in 2020 met ruim 55 procent afgenomen ten opzichte van 2019. Vooral bij stations in de Randstad namen de reizigersaantallen flink af. Het aantal reizen bedroeg vorig jaar 591.000 stuks, terwijl in 2019 op een gemiddelde werkdag 1,35 miljoen reizen werden afgelegd. 

Spoorvervoerder NS maakt elke zomer bekend hoe veel in- en uitstappers er het voorgaande jaar waren per station op een gemiddelde werkdag. Normaal gesproken krijgen de grootste stijgers de meeste aandacht, maar door corona is op alle stations in 2020 het aantal in- en uitstappers juist gedaald. In de maanden januari en februari lag het aantal reizen nog iets hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Sterkste dalers

Op station Schiphol Airport is het aantal reizigers het hardste gedaald, namelijk een afname van 70 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het vliegverkeer lag natuurlijk een tijdje stil. De top 3 wordt verder aangevuld met Tilburg Universiteit (-66 procent) en Amsterdam Bijlmer Arena (-65 procent). Dit zijn twee stations waar vooral studenten en evenementenbezoekers gebruik van maken.

Op het relatieve nieuwe NS-station Lansingerland Zoetermeer was sprake van de minst sterke daling. Het aantal reizigers nam hier slechts af met 27 procent. NS verklaart dit doordat het station in mei 2019 een halte is geworden van de metro RandstadRail. Uit de analyse blijkt dat met name stations in de Randstad hard zijn geraakt, terwijl stations in de provincies Zeeland en Flevoland relatief gezien de meeste reizigers hebben weten te behouden.

Utrecht Centraal

Ondanks de crisis blijft Utrecht Centraal het grootste station van Nederland met ruim 87.000 in- en uitstappers. Amsterdam Centraal staat met ruim 79.000 reizigers op de tweede plek. Volgens NS is het treinverkeer dit jaar zich weer langzaam aan het herstellen. “Begin juli verwelkomden we alweer meer dan de helft van de reizigers terug in de trein: de teller stond op 53 procent.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.