Fietsenstalling Breda

NS wil stallen fiets op station gemakkelijker maken

Nederland, Breda, 09 september 2019, feestelijke openingsmoment van de Bike Lane in de fietsenstalling Station Breda, een systeem waarbij reizigers handiger in- en uit- kunnen checken in de fietsenstalling. reizigers foto: Peter Hilz

Om drempelloos reizen zo gemakkelijk mogelijk te maken, realiseert NS de komende tijd op verschillende stations een nieuwe in- en uitcheckzone bij de fietsenstallingen. Hierdoor kunnen reizigers automatisch inchecken via een tag op de fiets of via een scherm met de OV-chipkaart. Dit is gemakkelijker en voorkomt fietsfiles. Deze maand opent die zone op station Amsterdam Amstel en stallingen op Amsterdam Zuid en Tilburg krijgen deze later dit jaar. In 2022 komen er nog eens zeven stations bij.

“Gemiddeld komt bijna 50 procent van onze reizigers met de fiets naar het station”, aldus Anneke de Vries, directeur NS Stations en lid van de Raad van Bestuur. “We willen het parkeren van fietsen graag zo eenvoudig mogelijk maken, om reizigers snel weer op weg te helpen. Uit de eerdere proef bleek dat reizigers vooral het gemak van de fietstag waarderen en dat ze het nieuwe toegangssysteem logisch vinden.”

Fietstag

Deze proef vond plaats op de stations van Breda en Harderwijk. Daaruit is gebleken dat de fietstag het gemakkelijkste is. Deze wordt aan de fiets bevestigd en vanaf dat moment automatisch herkend door de in- en uitcheckzone. Reizigers kunnen op die manier direct met hun fiets doorlopen. De tag is gekoppeld aan de OV-chipkaart en is alleen gratis beschikbaar voor reizigers met een abonnement of stallen op rekening. Servicemedewerkers bevestigen de tag in de stalling op het voorframe van de fiets. Die medewerkers zijn voornamelijk positief over de tag omdat ze zich dan meer kunnen richten op het helpen van reizigers en beantwoorden van vragen.

Bij de ontwikkeling van deze innovatie was naast NS de gemeente Amsterdam nauw betrokken. Daardoor kunnen fietsers deze tag niet alleen gebruiken op verschillende NS-stations, maar eind augustus in de Amsterdamse fietsenstalling Leidseplein, Beursplein en Reguliersdwarsstraat. Op 23 augustus openen de Amsterdamse verkeerswethouder Egbert de Vries en Irma Winkenius, regiodirecteur bij NS, samen de in- en uitcheckzone op station Amsterdam Amstel en dan is de tag ook te gebruiken in de drie andere Amsterdamse fietsenstallingen.

“Amsterdam is bij uitstek een fietsstad, met inmiddels zelfs meer fietsen dan inwoners. Die fietsen moeten echter allemaal een plek krijgen en het liefst zonder oponthoud gestald kunnen worden. De huidige in- en uitcheckpoortjes in onze stallingen werken al snel met het gebruik van pasjes, maar nu kun je met één tag in- en uitchecken bij een stalling van de gemeente en van NS zonder een pasje te hoeven pakken. Zo wordt fietsparkeren in de stad nog gemakkelijker”, aldus wethouder De Vries.

Lees ook:

Nieuwe incheckzone bij NS-stalling moet fietsfile voorkomen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.