Treinen kunnen niet rijden door een telefoniestoring bij ProRail

Treinverkeer opnieuw plat door telefoniestoring ProRail

Foto: Marieke van Gompel

Als gevolg van een telefoniestoring op de verkeersleidingsposten bij ProRail is het treinverkeer donderdagavond opnieuw plat komen te liggen. Het gaat om het communicatiesysteem waarmee de verkeersleidingsposten met machinisten communiceren. Vanwege de veiligheid legde ProRail daarom het treinverkeer rond half zes stil. Rond zeven uur kon het treinverkeer weer beperkt hervat worden.

Volgens woordvoerder Martijn de Graaf van ProRail, ook aanwezig op het perron op Rotterdam Centraal tussen de gestrande reizigers ligt de oorzaak van de storing bij de koppeling tussen het telefoniesysteem en GSM-R, het communicatiesysteem voor het spoor. Waarom een eventueel back-upsysteem niet heeft ingegrepen, wordt nog onderzocht.

Naar verwachting zal het treinverkeer donderdag de rest van de avond ontregeld zijn. Of dit nog gevolgen heeft voor het treinverkeer vrijdag is nog onduidelijk.

Reizigers zijn gestrand op Rotterdam Centraal vanwege een telefoniestoring bij ProRail
Reizigers zijn gestrand op Rotterdam Centraal.

Eerdere telefoniestoring bij ProRail

Op 31 mei van dit jaar viel het treinverkeer ook al uit door een telefoniestoring bij ProRail. In een evaluatieverslag meldde de spoorbeheerder dat er een storing was van het vaste telefonienetwerk (INTtel) van de verkeersleidingsposten, waardoor het GSM-R-systeem niet werkte.Tijdens deze storing werkten het GSM-R netwerk en het mobiele netwerk op zich zelf wel, maar de koppeling tussen de vaste- en mobiele telefonie functioneerde niet.

ProRail heeft daarna naar eigen zeggen maatregelen getroffen om een dergelijke storing in de toekomst te voorkomen. Volgens de Graaf zijn de oorzaken van de twee storingen verschillend.

Lees ook:

Treinen rijden weer volgens dienstregeling na landelijke storing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van OVPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.