FNV Spoor en VVMC kondigen acties aan vanwege NS-plan servicebalies

servicebalie station Breda september 2021 foto Yvonne

Vakbonden FNV Spoor en VVMC kondigen acties aan nu het ultimatum is verstreken dat ze aan de NS hadden gesteld. Beide partijen steggelen al sinds begin dit jaar over de plannen van de NS voor de herinrichting van de service op stations. In een brief aan de bonden schrijft de NS-directie verbaasd te zijn over het ultimatum. In de ogen van de NS waren de onderhandelingen nog volop bezig.

De bonden roepen hun leden op zich alvast als staker te melden, al maken ze niet duidelijk wat voor acties ze willen gaan voeren. Dat is een bewuste keuze, stellen ze op hun websites. “Om het succes van de acties zo groot mogelijk te maken, kunnen wij op dit moment niet verder ingaan op de datum en de invulling van de acties.” Eerder deze maand lieten de bonden weten dat eventuele acties zich eerst beperken tot de servicemedewerkers. Mocht dat geen effect hebben, dan zouden andere beroepsgroepen ook kunnen meedoen, zoals machinisten.

“Geen eindbod”

Eind vorig jaar kwam de NS met een voorstel om een groot aantal stations met een vaste service- en ticketbalie in te krimpen. Dat leidde tot woede bij het personeel. In maart gingen zo’n 200 NS-medewerkers de straat op om te demonstreren tegen de plannen. Hoewel de NS het plan op een aantal punten aangepast heeft, werd het aangepaste plan door een grote meerderheid van de vakbondsleden verworpen tijdens een recente ledenraadpleging. Vorige maand werd er eveneens een ledenraadpleging gehouden onder treinmanagers die op internationale treinen werken. Dat ging om arbeidsvoorwaarden, waaronder een structurele verhoging van een toeslag op het loon. Ook dat betreffende voorstel van de NS werd massaal weggestemd.

In de brief die de NS deze week naar de vakbonden heeft gestuurd betwist de directie dat er nu al een eindbod op tafel ligt voor de service op stations, zoals FNV Spoor en VVMC het aangepaste NS-plan noemen. Bij de brief zit ook een nieuw voorstel voor het plaatsen van servicemedewerkers op nieuwe standplaatsen in het geval dat hun oude standplaats geschrapt is. De bonden noemen dat voorstel “ronduit teleurstellend”.

Volgens VVMC-bestuurder Rob de Groot sprak de NS eerder wel degelijk over een eindbod. Nadere details over de acties wil hij niet kwijt, alleen dat ze tijdig aangekondigd worden zodat de NS en de reizigers er rekening mee kunnen houden.

Uitnodiging voor nieuw overleg

In de brief nodigt de directie de bonden uit voor nieuw overleg. Daarin wordt ook een ultimatum gesteld. De directie wil dat uiterlijk dinsdag om 12.00 uur weten. Bij eventuele acties houdt de NS zich het recht voor om naar de rechter te stappen, zo schrijft de directie. Of de bonden nog ingaan op die uitnodiging wil bestuurder De Groot evenmin zeggen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.