Conducteur bij Sprinter op station Tilburg

FNV Spoor roept NS-medewerkers op QR-code corona niet op werk te tonen

Vakbond FNV Spoor heeft zijn leden opgeroepen om te weigeren een QR-code te tonen om naar het werk te gaan. De FNV Spoor Divisieraad NS Reizigers heeft dit naar aanleiding van de persconferentie over de aangescherpte coronaregels bekendgemaakt. “Wij zijn voor een hoge vaccinatiegraad, maar we zijn tegen het wegnemen van werknemersrechten”, licht vakbondsbestuurder Henri Janssen toe. 

Volgens de vakbond zorgt het coronabeleid van het demissionair kabinet voor grote onzekerheid bij werknemers. Zo leidt het voorbereiden van wetgeving waarmee het coronatoegangsbewijs door werkgevers gecontroleerd kan gaan worden tot veel discussie en verdere polarisering op de werkvloer, aldus de bond.

‘Medewerkers niet uitsluiten vanwege niet vaccineren’

“Wij gaan mensen niet uitsluiten op basis van hun keuze om zich niet te vaccineren. Dat kan ook niet, want als mensen zich bijvoorbeeld om medische redenen niet laten vaccineren, dan moet je ze alternatief werk aanbieden. En alternatief werk aanbieden kan niet, want er is overal een tekort aan personeel.”

“De overheid moet dit beleid niet bij de werkgever neerleggen. Het gaat om het uitsluiten van werk en inkomen.” FNV had NS na de persconferentie van 2 november gevraagd om een standpunt over de coronamaatregelen. De spoorvervoerder zou toen hebben aangegeven de persconferentie van 12 november af te willen wachten. “Wij wachten nu niet meer af wat NS gaat zeggen. We zeggen nu al dat dit niet gaat gebeuren.”

‘Plannen leiden tot gevaarlijk hellend vlak’

De komende weken wordt gewerkt aan een wetswijziging om nieuwe maatregelen voor de langere termijn mogelijk te maken. Daarbij zal onder meer worden ingezet op de mogelijkheid voor ondernemers om te werken met een 2G-systeem waarbij een negatieve test geen coronatoegangsbewijs is. De coronapas wordt dan ook verplicht in niet-essentiële winkels en kan ook op de werkvloer worden gevraagd.

FNV Spoor vindt dat de plannen van het kabinet en andere betrokkenen bij de corona-aanpak leiden “tot een gevaarlijk hellend vlak”. De vakbond wil daarvan ‘wegblijven’. “Op kantoor en in personeelsverblijven is vanwege de thuiswerkmaatregelen genoeg ruimte voor medewerkers om zich aan de 1,5 meterregel te houden, waardoor de QR-test daarvoor niet nodig is”, aldus Janssen.

In de trein is het voor conducteurs en reizigers moeilijker om afstand te houden, vindt de vakbondsbestuurder. Janssen vindt het 2G-systeem disproportioneel en ineffectief. “Het is een zwaar middel om alle medewerkers te checken of ze gevaccineerd zijn. Daarnaast reizen veel van deze medewerkers met de trein, samen met zo’n 800.000 reizigers van wie ze ook niet weten of ze gevaccineerd zijn. Dat is schijnveiligheid.” De bond roept leden op om niet mee te werken aan het 2G-systeem en zal de medewerkers hierin steunen.

Discussies over QR-code

De bond zegt meegezogen te worden in discussies over de QR-code bij bars en restaurants of bioscopen. FNV Spoor geeft aan te gaan “over werk en inkomen van de medewerkers” en niet over “hoe leden hun vrije tijd willen inrichten en hun inkomen willen spenderen”. De bond roept leden op om andere maatregelen 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht te respecteren op het werk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van OVPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

FNV Spoor roept NS-medewerkers op QR-code corona niet op werk te tonen | OVPro.nl
Conducteur bij Sprinter op station Tilburg

FNV Spoor roept NS-medewerkers op QR-code corona niet op werk te tonen

Vakbond FNV Spoor heeft zijn leden opgeroepen om te weigeren een QR-code te tonen om naar het werk te gaan. De FNV Spoor Divisieraad NS Reizigers heeft dit naar aanleiding van de persconferentie over de aangescherpte coronaregels bekendgemaakt. “Wij zijn voor een hoge vaccinatiegraad, maar we zijn tegen het wegnemen van werknemersrechten”, licht vakbondsbestuurder Henri Janssen toe. 

Volgens de vakbond zorgt het coronabeleid van het demissionair kabinet voor grote onzekerheid bij werknemers. Zo leidt het voorbereiden van wetgeving waarmee het coronatoegangsbewijs door werkgevers gecontroleerd kan gaan worden tot veel discussie en verdere polarisering op de werkvloer, aldus de bond.

‘Medewerkers niet uitsluiten vanwege niet vaccineren’

“Wij gaan mensen niet uitsluiten op basis van hun keuze om zich niet te vaccineren. Dat kan ook niet, want als mensen zich bijvoorbeeld om medische redenen niet laten vaccineren, dan moet je ze alternatief werk aanbieden. En alternatief werk aanbieden kan niet, want er is overal een tekort aan personeel.”

“De overheid moet dit beleid niet bij de werkgever neerleggen. Het gaat om het uitsluiten van werk en inkomen.” FNV had NS na de persconferentie van 2 november gevraagd om een standpunt over de coronamaatregelen. De spoorvervoerder zou toen hebben aangegeven de persconferentie van 12 november af te willen wachten. “Wij wachten nu niet meer af wat NS gaat zeggen. We zeggen nu al dat dit niet gaat gebeuren.”

‘Plannen leiden tot gevaarlijk hellend vlak’

De komende weken wordt gewerkt aan een wetswijziging om nieuwe maatregelen voor de langere termijn mogelijk te maken. Daarbij zal onder meer worden ingezet op de mogelijkheid voor ondernemers om te werken met een 2G-systeem waarbij een negatieve test geen coronatoegangsbewijs is. De coronapas wordt dan ook verplicht in niet-essentiële winkels en kan ook op de werkvloer worden gevraagd.

FNV Spoor vindt dat de plannen van het kabinet en andere betrokkenen bij de corona-aanpak leiden “tot een gevaarlijk hellend vlak”. De vakbond wil daarvan ‘wegblijven’. “Op kantoor en in personeelsverblijven is vanwege de thuiswerkmaatregelen genoeg ruimte voor medewerkers om zich aan de 1,5 meterregel te houden, waardoor de QR-test daarvoor niet nodig is”, aldus Janssen.

In de trein is het voor conducteurs en reizigers moeilijker om afstand te houden, vindt de vakbondsbestuurder. Janssen vindt het 2G-systeem disproportioneel en ineffectief. “Het is een zwaar middel om alle medewerkers te checken of ze gevaccineerd zijn. Daarnaast reizen veel van deze medewerkers met de trein, samen met zo’n 800.000 reizigers van wie ze ook niet weten of ze gevaccineerd zijn. Dat is schijnveiligheid.” De bond roept leden op om niet mee te werken aan het 2G-systeem en zal de medewerkers hierin steunen.

Discussies over QR-code

De bond zegt meegezogen te worden in discussies over de QR-code bij bars en restaurants of bioscopen. FNV Spoor geeft aan te gaan “over werk en inkomen van de medewerkers” en niet over “hoe leden hun vrije tijd willen inrichten en hun inkomen willen spenderen”. De bond roept leden op om andere maatregelen 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht te respecteren op het werk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van OVPro en hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.