Intercity Direct op Amsterdam CS (bron: NS)

NS versobert dienstregeling in de spits en avonduren

Beeldbank NS

Vanwege de verscherpte coronamaatregelen gaat de NS voorlopig minder treinen inzetten in de spits. Ook begint vanaf 10 januari de avonddienstregeling zo’n twee uur eerder. Op tien trajecten rijden er daardoor vanaf 18.30 uur minder treinen. Ook vervallen enkele nachttreinen.

De NS ziet dat de lockdown duidelijk invloed heeft op het reisgedrag. De reizigersaantallen lopen terug en daarom heeft de vervoerder besloten om de komende periode minder treinen in te plannen in de spits en in de avonduren. Het is nog niet duidelijk hoe lang de aangepaste dienstregeling nodig is, laat een woordvoerder weten. Dat hangt af van de verdere ontwikkeling van de reizigersaantallen.

De vervoerder meldde eind december al sinds de start van de lockdown op 19 december zo’n 45 procent van het aantal reizigers te vervoeren ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Op dit moment heeft de NS zowel overdag als ’s avonds ongeveer een derde van het aantal gebruikelijke reizigers (vergeleken met 2019). Er zijn op dit moment geen plannen om ook op andere tijdstippen van de dag minder treinen te laten rijden.

Spits

In de spits rijden er minder intercity’s op de trajecten Den Helder – Alkmaar en Amsterdam Centraal – Enkhuizen. Voor de sprinters gaat het om de trajecten: Assen – Groningen; Veenendaal Centrum – Driebergen-Zeist; Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle en Utrecht Centraal – Houten Castellum.

Avonduren

Ook na 18.30 uur geldt er een beperktere dienstregeling met minder treinen. Voor de intercity’s betreft het de trajecten: Amersfoort Centraal – Deventer; Amsterdam Centraal – Sittard; Arnhem Centraal – Rotterdam Centraal; Den Haag Centraal – Amsterdam Centraal; Den Haag Centraal – Deventer en Rotterdam Centraal – Schiphol Airport – Amsterdam Centraal (HSL).

Het aantal sprinters wordt vanaf 18.30 uur teruggebracht op de trajecten: Den Haag Centraal – Gouda Goverwelle; Dordrecht – Rotterdam Centraal; Leiden Centraal – Utrecht Centraal en Utrecht Centraal – Hoofddorp. Ook voor het nachtnet zijn er gevolgen. Op het traject Eindhoven Centraal – Den Bosch – Tilburg rijden er voorlopig geen nachttreinen.

Lees ook: NS: in 2021 opnieuw helft minder reizigers dan in 2019

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “NS versobert dienstregeling in de spits en avonduren”

kees boer|11.01.22|20:12

Ik vind dat wel gerechtvaardigd door die lock down daar deze grotendeels leeg rijden is gewoon kapitaalvernietiging

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.